V Sokolově stoupá počet živnostníků i firem, radnice si vysloužila ocenění Město pro byznys

18. červen 2021 12:00

Městem pro byznys roku 2020 v Karlovarském kraji se stal Sokolov. Podle výzkumu vyniká v přístupu veřejné správy, ocenil také zvyšující se počet živnostníků i firem. Na druhém místě skončily Karlovy Vary a na třetím Cheb. Výzkum, který hodnotí podnikatelský potenciál měst a obcí, se v kraji zabývá údaji sedmi měst s rozšířenou působností.

V Sokolově podle výzkumu stoupá počet živnostníků i firem. Ceny stavebních pozemků jsou v regionu podprůměrné, což láká další podnikatele. Výzkum ocenil také dobré hospodaření sokolovské radnice. Podíl kapitálových výdajů na celkových výdajích je v kraji nejvyšší, náklady spojené s dluhovou službou naopak nejnižší. Dobře hodnoceny byly také webové stránky města z pohledu podnikatelů.

„Město Sokolov a celý náš region je na začátku cesty přechodu od těžby uhlí k čisté energii. Bude se jednat o transformaci regionu jako celku, a tím pádem je to veliká šance začít s něčím novým jak v byznysu, tak v životě v našem regionu vůbec," uvedla starostka Sokolova Renata Oulehlová.

Sokolov se připravuje na proces transformace regionu z důvodu útlumu těžby

Největší zaměstnavatel v kraji, Sokolovská uhelná, se chce zabývat obnovitelnými zdroji energie, zpracováním a likvidací odpadu. Tato odvětví mají v regionu vytvořit nové pracovní příležitosti a přilákat nové obyvatele. Sokolovsko se dlouhodobě potýká s vysokou nezaměstnaností, podíl lidí bez práce je nyní mezi okresy v zemi čtvrtý nejvyšší.

Karlovy Vary ve výzkumu zabodovaly kvalitním podnikatelským prostředím, rostoucím množstvím dokončených bytů nebo výdaji na veřejnou dopravu. Cheb má podle výzkumu nadprůměrné konkurenční prostředí a také nejmenší podíl dlouhodobě nezaměstnaných.

V loňském roce vyhrál v Karlovarském kraji Cheb. Za ním se umístil Sokolov a třetí místo získaly Mariánské Lázně.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související