V Sokolově spustili ostrý provoz radarů na měření rychlosti

17. červen 2014

Nohu z plynu by měli dát od pondělí řidiči v Sokolově. Na vybraných úsecích totiž dohlíží radary na měření rychlosti. Rychlá jízda centrem by se tak mohla pěkně prodražit. Radnice chtěla původně křižovatek a přechodů osadit víc. Zatím ale nenašla společnou řeč s policií, která jejich umístění musí povolit.

Na rychlost si teď musí dát řidiči pozor v ulicích Sokolovská a Závodu míru. Úseků, které chce mít městská policie pod kontrolou, je ale víc.

„Jedno místo je v ulici Rokycanova u 2. základní školy. Další místo je z druhé strany, když přijíždíte do Sokolova od Kraslic. Stejně tak, když jedete ulicí Jednoty k terminálu. To znamená, projíždíte kolem soudu,“ popisuje úseky velitel sokolovských strážníků Petr Kubis.

Město chce měřit třeba i v ulici Karla Havlíčka Borovského kolem chemického závodu. Je tady totiž povolená sedmdesátka. Řidiči tudy ale často projíždějí o dost rychleji. Jenže Sokolov zatím nenašel shodu s Policií České republiky, která musí umístění přístrojů povolit.

„My jsme nesouhlasné stanovisko pro měření rychlosti vyslovili zejména proto, že uvedené úseky nebyly za dobu posledních tří let vyhodnoceny jako úseky častých dopravních nehod nebo to nebyly nehodové lokality,“ vysvětluje Kateřina Krejčí z karlovarské policie.

Sokolov to ale nevzdává a hodlá kontrolu vybraných úseků prosadit. „To jednání se přeci jenom trochu zadrhlo. My jako město Sokolov jsme přesvědčeni o tom, že právě proto, aby tam k ničemu závažnému nikdy nedošlo, tak pojďme řešit nebezpečná místa preventivně právě snížením rychlosti. Já si myslím, že dbát na to, aby řidiči jezdili rychlostí, kterou mají, není přece nic nepatřičného,“ říká radní Jan Picka.

Policii se tolik radarů nelíbí

Kromě nízkých statistik policii ale vadí, že příjem z pokut půjde do kasy soukromé firmy, která přístroje městu pronajímá. „Policie se nedomnívá, že na území tak malého města jako je Sokolov, by mělo být prakticky na každé ulici umístěno měřící zařízení pronajaté od soukromé firmy a aby naprostá většina peněz získaných z peněženek občanů měla mířit do pokladny této soukromé firmy,“ dodává Zdena Papežová z krajského policejního ředitelství.

Měření rychlosti radarem.

„Ta místa vyplynula třeba i z průzkumu, který jsme si na stránkách městské policie dělali. Nicméně nám jde o bezpečnost provozu ve městě, nikoliv o chytání řidičů,“ uzavírá radní Jan Picka.

Do tří týdnů navíc radnice chystá montáž několika kamer. U křižovatky u okresního soudu, u 2. základní školy v Rokycanově ulici a na Kraslické ulici směrem do města. Ty budou zaznamenávat jízdu na červenou.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio