V Sokolově se uskutečnil šestý ročník Letní školy pro učitele

28. srpen 2020 12:00

Do Sokolova zamířily desítky učitelů kvůli šestému ročníku Letní školy. Na té se učí pracovat s moderní školní koncepcí, která dětem nabízí odlišný způsob výuky.

Žáci na Základní škole Mánesova v Sokolově si svůj rozvrh tvoří sami a učí se plánovat školní den podle takzvané Mapy učebního pokroku. V ní si pak zaznamenávají, jaké dovednosti se při konkrétní části výuky naučili. Je to součást moderní vzdělávací koncepce, na kterou se před začátkem školního roku připravují i učitelé. Součástí týdenního školení je několik workshopů, na kterých si lektoři s učiteli předávají zkušenosti.

„Letní škola je výjimečná v tom, že se tady potkávají učitelé z různých škol, kteří pracují se stejným vzdělávacím konceptem. Jedna z těch funkcí je i sdílení a vzájemná podpora,“ vysvětlila lektorka a autorka koncepce Andrea Vedralová.

Jedním z několika programů Letní školy je například workshop s názvem Můj den pro žáky. „Vybavujeme je kompetencemi, aby si mohli svoje učení řídit sami. Takže na prvním stupni mají třeba šest hodin výuky v projektech, kde dělají svoje individuální projekty a dvě až čtyři hodiny ,Mého dne‘, kde pracují na sobě,“ popsala Vedralová.

Jak takový workshop probíhá, si poslechněte v reportáži:

autoři: Dominik Hron , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio