V Sokolově na sídlišti Vítězná vznikne kaštanová alej věnovaná studentům

8. červen 2023 17:00

Sokolov nechá na jednom ze svých největších sídlišť vysadit kaštanovou alej věnovanou studentům. Každý z 25 stromů ponese název jednotlivých místních škol, knihovny či domu dětí a mládeže.

Nová alej doplní stávající stromy vysázené do kruhu či motýlí louku. Město chce výsadbou stromů podpořit zeleň a zvýšit biodiverzitu ve městě. Kaštanová alej vznikne na sídlišti Vítězná a bude se jmenovat Studentská alej.

„Chtěli jsme, aby každá instituce ve městě spojená se studenty tam měla svůj strom. Takže z těch 25 stromů bude sedm stromů věnovaných mateřským školám, sedm středním školám a šest základním. Pak tam máme strom pro dům dětí a mládeže a pro knihovnu," řekl místostarosta Jan Picka.

Zbývající tři stromy budou věnované Sokolovu a dvěma partnerským městům. Každý strom ponese ceduli s informacemi o tom, komu je věnován.

Město nechá na sídlišti upravit i mlatové cesty a přidá lavičky

Podle místostarosty by tam mělo vzniknout příjemné odpočinkové místo se zelení. Slavnostní výsadba, které se zúčastní také školy, je naplánovaná na polovinu listopadu, a to před 17. listopadem, na který připadá Mezinárodní den studentstva. Náklady budou zhruba 300 tisíc korun.

Na sídlišti Vítězná nechala radnice před dvěma lety vysadit 12 druhů stromů do kruhu. U každého z nich je tabule se znamením zvěrokruhu a jmény dětí, které se narodily v roce 2020 v příslušném období. Je tam také motýlí louka, kde se neseká tráva, aby se podpořila biodiverzita místa, a hmyzí hotely. Tyto skrýše pro hmyz, jemuž mohou sloužit i ke kladení vajíček a následnému vývoji larev, vytvořili žáci místní základní školy.

autor: Radim Jehlík | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související