V Sokolově mají novou pamětní desku. Připomíná zaniklý německý hřbitov pod rozhlednou Hard

24. září 2021 08:35

Hřbitov původních německých obyvatel Sokolova připomínala jen hrobka rodiny Schuster nedaleko rozhledny Hard. Hroby byly v 50. letech minulého století zavalené a dnes je na jejich místech lesopark. Nově na toto pietní místo upozorňuje i pamětní deska.

Shromáždění německých spolků v České republice v letošním roce umístilo pět takových desek, a to především na místa, u kterých není často vůbec jasné, že tam hřbitov býval a že jsou tam původní obyvatelé stále pohřbení.

Instalování pamětních desek navazuje na původní projekt Shromáždění německých spolků, který mapoval stav německých hřbitovů. „Před dvěma lety jsme měli projekt, kdy jsme dokumentovali různé německé hřbitovy v Karlovarském a Ústeckém kraji. Při tom jsme narazili na desítky zcela zničených hřbitovů, kde není moc poznat, že tam nějaké ostatky ještě leží. Rozhodli jsme je připomínat pamětními deskami,“ vysvětlila jeho koordinátorka Lucie Römer.

„Zde odpočívají v Kristu bývalí obyvatelé Sokolova,“ zní nápis na nové pamětní desce v Sokolově. Nejen návštěvníkům, ale i obyvatelům má připomínat místo zaniklého německého hřbitova, který ležel v dnešním lesoparku pod rozhlednou Hard.

„V 50. a 60. letech, když to stěhovali, tak hřbitov přejeli jen buldozery. Hodně těch hrobů je tady zahrnutých a proto se z toho udělalo takové pietní místo,“ řekl místostarosta Ladislav Sedláček z hnutí Pro město Sokolov.

Zhruba dalších pět pamětních desek by chtělo Shromáždění německých spolků instalovat v Karlovarském a Ústeckém kraji i v příštím roce. Tento projekt podpořilo německé Ministerstvo vnitra a nadace Ackermann Gemeinde.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio