V Sokolově byl otevřen poslední úsek obchvatu, odvede dopravu z města

2. prosinec 2019 08:30

Obchvat Sokolova je hotový, umožňuje například řidičům jedoucím po dálnici D6 na Kraslice nebo Habartov zcela se vyhnout městu. V neděli 1. prosince byla otevřena třetí, poslední část obchvatu, stála 183 milionů korun.

Podle starostky Sokolova Renaty Oulehlové obchvat sníží dopravní zatížení a zvýší bezpečnost ve městě. Místostarosta Karel Jakobec připomněl, že stavba byla v územním plánu nakreslená už v polovině 90. let minulého století. „Tehdy se jednalo o tom, že by měl z územního plánu vypadnout, protože to byla tak drahá stavba, že zřejmě nikdy nebude realizovaná a že se tím jen blokují pozemky. Naštěstí ale v územním plánu zůstal a tak, i když to trvalo dlouho, se ho podařilo dokončit,“ uvedl Jakobec.

Stavba všech tří částí obchvatu byla hrazena z peněz ministerstva financí na zahlazení důlních škod. Nově otevřený úsek navazuje na dvě dokončené etapy. První etapu projektu s přemostěním Ohře postavili stavbaři v letech 2012 až 2015, celkové náklady na ni byly 163 milionů korun. Druhou část stavby, která řešila obchvat Svatavy, dělníci stavěli od roku 2013 do roku 2015 a stála 148 milionů korun. Stavební práce na třetí etapě začaly v srpnu roku 2015. Ačkoliv se původně předpokládalo, že bude hotová v březnu minulého roku, kvůli nestabilnímu podloží pro založení jedné z mostních opěr se termín prodloužil.

Kromě výrazně pohodlnější a bezpečnější cesty z dálnice na Kraslice a dále do Německa, bude obchvat i hlavní přístupovou komunikací ke zkušebnímu polygonu automobily BMW, uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová. Firma ho začne příští rok stavět na Podkrušnohorské výsypce u Sokolova.

zdroj: ČTK
Spustit audio