V šesti krajích se děti vrátily do školy bez rotační výuky

18. květen 2021 08:58, aktualizováno

Po dlouhé době se některé školy v pondělí zcela zaplnily dětmi. V šesti krajích a v Praze se do škol vrátili žáci prvního a druhého stupně už bez rotační výuky.

Školáci na prvním stupni se v celém Česku vrátili do tříd. Přestala také platit podmínka na homogenitu skupin, kdy se nesměly potkávat děti z různých tříd. V šesti krajích s lepší epidemickou situací a v Praze pak začala bez rotací i výuka starších žáků. Platí to mimo jiné i pro Plzeňský kraj, kde se tak po dlouhé době školy zaplnily dětmi.

Bez desinfekce vchodem neprojdou

Děti dorazily třeba do Masarykovy základní školy v Klatovech, zatímco některé se těšily na kamarády, některé se spíš obávaly testů a zkoušení. „Byli jsme rok doma a teď je na nás ve škole velký tlak, mně se moc nechtělo,“ přiznal Jakub. Veronika se ale těšila na spolužáky. „Ve škole se toho asi víc naučíme,“ myslí si.

U vchodu nastříká na ruce všem dětem desinfekci pan školník Bořánek. „Některé děti nosí svou desinfekci, protože mají na tu naši alergii,“ vysvětlil a dodal, že žáci jsou po dlouhé distanční výuce trochu zdivočelí.

S výpadkem testů pomohl zřizovatel

Do školy se těšila ředitelka Emilie Salvetrová. „My všichni chceme učit a to tak, že si s dětmi vidíme do očí, ne jen přes kameru,“ podotkla. Masarykova základní škola měla problém s výpadkem dodávky testů na covid. „Zřizovatel nám pomohl a testů už máme dostatek,“ uvedla ředitelka s tím, že se jedná o testy antigenní. „Děti jsou na ně zvyklé a není to takový zásah do dětského organismu,“doplnila.

Žáci se na klatovské škole testují každé pondělí a rodiče menších dětí mohou být u testování přítomni. Přesto pět žáků do školy nedorazilo, protože rodiče s testováním a s nošením roušek nesouhlasí.

Výhodou je, že už není potřeba dodržovat takzvanou homogenitu skupin, kdy se nesměly potkávat děti z různých tříd. To znamená, že už může fungovat školní družina. „Je to úleva pro rodiče, kteří každý den měli strach, jak děti půjdou ze školy a jak budou trávit odpoledne,“ řekla Salvetrová.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio