V Rychnově nad Kněžnou začala rozsáhlá obnova venkovních částí zámeckého kostela od Santiniho

30. červenec 2020 09:13

Na zámeckém kostele Nejsvětější Trojice v Rychnově nad Kněžnou začala rozsáhlá oprava. Týká se především vnějších částí stavby, ale také spojovací chodby mezi zámkem a kostelem. Jde o náročnou obnovu, která vyžaduje práci mnoha specializovaných pracovníků.

Tak mohutný řetěz může být jen na obrovské bráně. A ta brána vede ke kostelu. Jdeme se na něj podívat s kastelánkou zámku v Rychnově nad Kněžnou Zdeňkou Dokoupilovou.

Zblízka samotný kostel vypadá daleko větší než od zámku.
„Je to pořádná stavba. Vždyť to má patnáct pater lešení."

Vše je zakryté, průčelí kostela není vůbec vidět. Co se tady přesně děje?

„Začali jsme poslední etapu projektu, která se týká opravy spojovací chodby mezi zámkem a kostelem a také samotného kostela. Už jsou oťukány staré omítky, šablony pro horní římsu se vyrábí. Když se podíváte, tak už se tam římsa klube. Zatím pokračujeme jen z této viditelné strany, protože jak se ukázalo, ze zadní strany jsou velké statické problémy. Tam nám opravy trošku stojí, ale o to víc se pracuje na této pohledové straně."

Hemží se to tady řemeslníky. Jdeme se za nimi podívat.

„Zrovna zítra máme jednání s památkáři. Všechna řemesla se zajdou podívat na fasádu a budeme hledat řešení, co ano a co ne, aby rekonstrukce byla co nejlepší."

Čtěte také

„Celá ta stavba je významná. Jsou tady kamenické práce, zastoupení štukatérských cechů, vitrážisté, restaurátoři, kováři, zlatníci, tesařské a truhlářské práce," říká za zhotovitele stavby Jiří Vomela.

Budou se při opravách zachovávat nějaké postupy, které se liší od běžných staveb? Je to jiné, když se opravuje taková významná historická budova?
„Určitě. Protože musíme vycházet z receptů, které používali naši předci. My je ctíme a snažíme se dělat z dostupných materiálů."

Kolowratský zámek spolu s průčelím kostela Nejsvětější Trojice je jedním z největších a nejkrásnějších barokních celků v Čechách. Silueta výrazným způsobem utváří panorama Rychnova nad Kněžnou.

Zámecký kostel Nejsvětější Trojice v Rychnově nad Kněžnou je v letošním roce pro veřejnost uzavřený. A bude tomu tak pravděpodobně i příští rok. Obnova bude dokončena do léta 2022.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související