V Rozvadově stovky záchranářů nacvičovaly zásah při hromadné nehodě

21. květen 2018

Čeští a němečtí záchranáři dnes nacvičovali společný zásah při hromadné dopravní nehodě. Podle organizátorů šlo o dosud největší podobné cvičení v Plzeňském kraji. Zhruba 500 záchranářů, policistů a figurantů se sešlo poblíž odstavné plochy kamionů u hraničního přechodu Rozvadov. 

Zhruba ve 13 hodin fiktivně vjel kamion do davu lidí, kteří se měli účastnit pokojné demonstrace. „Naboural do několika aut a projel přímo davem, mnoho desítek lidí bylo zraněno, nebo dokonce usmrceno. Figuranti byli studenti zdravotnických škol a byli velmi věrně namaskováni. Nebyl to vůbec hezký pohled, všude byla vidět krev a dokonce kusy těl. Vše mělo vypadat, jako by to bylo opravdové,“ informoval z místa redaktor Lukáš Milota.

Největší cvičení v regionu prověřilo schopnost spolupráce

Spolupráce českých a bavorských záchranářů funguje velmi dobře už od roku 1990 a stále se vylepšuje. Cílem dnešního cvičení nebylo prověřit rychlost zásahu, ale především schopnost spolupráce a předávání informací. Na místo dnes jako prví dorazila policie. „Protože se mělo jednat o hlášenou demonstraci, byli na místě policisté, kteří poskytli první pomoc, zhruba za 15 až 20 minut přijely první české sanitky, postupně přijížděli profesionální i dobrovolní hasiči z Česka a dobrovolníci z bavorského červeného kříže. Během hodiny tu bylo až 250 českých a německých záchranářů,“ popsal zásah náš redaktor Lukáš Milota.

Z 250 figurantů z řad studentů zdravotnictví 15 představovalo usmrcené lidi, deset filmových figurín simulovalo devastační poranění, 30 figurantů simulovalo bezprostřední ohrožení na životě a 25 těžké zranění. K simulované hromadné nehodě letěly také vrtulníky české armády a přijely stroje organizace německých motoristů ADAC z Mnichova. 

Jak sdělil mluvčí Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Martin Brejcha, jednalo se o dosud největší cvičení v regionu: „Je to místo doslova na hranici, takže kolegové to sem mají stejně daleko. Cvičení se zúčastnili záchranáři z plzeňského, středočeského a jihočeského kraje, všechny složky integrovaného záchranného systému i celní správa. Také hasiči a dobrovolníci z Bavorska a Bavorský červený kříž.“

Samotné cvičení podle Martina Brejchy nekomplikovala tolik doprava na dálnici, jako dnešní státní svátek v Německu. Kvůli němu totiž dnes do Německa nesmějí vjíždět kamiony, proto párkují právě v Rozvadově. Termín státního svátku ale zvolili organizátoři záměrně, aby se mohli zúčastnit právě němečtí dobrovolníci.

autor: lum