V Rokycanech začne dlouho očekávaná rekonstrukce Sokolovny

28. leden 2023 14:07, aktualizováno

Rokycany zahájí v letošním roce náročnou rekonstrukci Sokolovny a její proměnu na nové centrum kultury. Kdy si obyvatelé města opět zatančí na sále?

Sokolovna byla postavena za počátku 20. století. Ve 20. letech byla doplněna o přístavbu malé tělocvičny, v 80. letech pak o přístavbu kulturního domu s velkokapacitní restaurací. Nyní je budova už šest let uzavřena z důvodu špatného technického stavu stropu nad velkým sálem, u něhož hrozilo zřícení. Od té doby v Rokycanech chybí prostor pro pořádání velkých kulturních akcí a občané města musejí dojíždět do sousední obce Volduchy.

To se ale změní. „V současné době probíhá stavební, územní a demoliční řízení,“ uvedla Šárka Kozlerová z odboru rozvoje města. „V plánu je zbourat novou přístavbu sokolovny, tedy malý sál a restauraci.“ Původní budova bude zachována a následně zrekonstruována, historický objekt by měl dostat zpět podobu z 50. let minulého století.

V Sokolovně vznikne jeden velký a jeden malý sál, oba s elektrickou elevací, tedy vyjíždějícím hledištěm. Ve velkém sále by měla elevace obsahovat 279 a v malém 103 míst k sezení. V malém sále se budou konat přednášky a koncerty, v tom větším bude prostor i na zábavy, taneční a další společenské akce.

Náklady na rekonstrukci přesáhnou 350 milionů korun. Součástí úprav bude nová obdélníková přístavba s podzemním parkovištěm. Na něj naváže volně přístupný venkovní prostor a venkovní parkoviště se zelení. Pokud vše půjde, jak má, hotovo by mělo být na konci roku 2025.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio