V Přílezích u Toužimi se předvedou ti nejlepší piloti z několika zemí

25. květen 2023 10:55

Pozorovat nejlepší piloty z Česka, Německa nebo Slovenska můžou lidé na letišti v Toužimi na Karlovarsku. Ve čtvrtek tam začíná třídenní soutěž v letecké akrobacii, která má u nás dlouhodobou tradici.

Od 24. do 27. května se na letišti v Přílezích u Toužimi uskuteční nejvyhledávanější soutěž v letecké akrobacii v České republice – 30. Karlovarský pohár v motorové akrobacii. Předvedou se na ní nejlepší akrobati nejen z Česka, ale i Německa a Slovenska, kteří se utkají o vítězství ve čtyřech kategoriích: Sportsman, Intermediate, Advanced a Unlimited.

Karlovarský pohár je nejdéle nepřetržitě pořádanou akrobatickou soutěží v České republice a pravděpodobně i v Evropě. Na letošní 30. ročník Karlovarského poháru je přihlášeno 30 závodníků. Odvážní piloti předvedou své dovednosti ve vzduchu, kde budou zalétávat sestavy různých figur, které prověří jejich obratnost, soustředění, orientaci v prostoru, fyzickou a především psychickou sílu.

V minulosti se soutěže zúčastnili piloti nejen ze sousedních států, ale dokonce z Japonska, Švýcarska, Slovinska, Ukrajiny, Maďarska a Španělska s nejrůznějšími akrobatickými sportovními letouny. Letos budou závodníci létat na krásných strojích jako jsou YAK-55M, Sukhoi S-29, Zlín 526 a nebo např. Extra 330.

Pro veřejnost je to jedinečná příležitost podívat se na výkony talentovaných sportovců v tak fascinující disciplíně, jakou letecká akrobacie je. Kromě nevšední podívané mohou návštěvníci využít možnosti drobného občerstvení na místním aeroklubovém baru a prožít tak nezapomenutelný den na letišti.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio