V podzemí sokolovského zámku straší návštěvníky upíři

4. říjen 2019 10:00

V obnoveném sklepení sokolovského zámku ožívají na výstavě Drákula a ti druzí upíři. Jednak díky informacím z historie a jednak díky zvláštním pohyblivým obrazům, figurínám pobledlých postav s krvavými řezáky a dalším exponátům. Muzeum dnes od 19:30 navíc nabídne mimořádnou noční prohlídku této strašidelné expozice.

„Výstava je strašidelná. Upíry si spojujeme s Rumunskem a Drákulou, ale v určitém období bylo popisováno hodně případů i v Čechách,“ upozornil ředitel sokolovského muzea Michael Rund. Podrobnější informace je možné se dočíst na informačních tabulích. Nechybí povídání o samotném Drákulovi, ale také například o Čachtické paní, spojené s krvavými rituály. „Máme tady také popsánu upírskou hysterii, která tady byla v letech 1725 až 1732, kdy byly dokonce znesvěcovány venkovské hřbitovy. Vyděšení lidé tehdy pátrali po bytostech, o kterých si mysleli, že na ně útočí. Mnoho těl bylo vytaženo z rakví a spáleno,“ připomněl ředitel Rund.

Průvodce pustí příchozím čtyři strašidelné příběhy ze záhrobí. K největším zajímavostem patří živé obrazy malé dívky, šlechtičny a samotného Drákuly. Ty se na návštěvníky umí podívat a usmát. Ale také mění svou podobu, během chvíle zestárnou, začnou se jim tvořit vrásky, postupně se jim rozpadne kůže, a to zdaleka ještě není to nejhorší.

Kdo by se po skončení prohlídky bál, může se dočíst hned několik rad, jak se před upíry bránit. Průvodce Antonín Barták upozorňuje i na jednu poměrně neobvyklou: „Až půjdete od nás ze zámku, můžete si v místním obchodě koupit levná krabicová vína. Ta vám ‚zkazí‘ krev a tím chrání proti upírům,“ řekl s úsměvem průvodce.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio