V Plzni vznikla petice za řešení bezpečnosti ve městě. Podepsaly ji stovky lidí

10. prosinec 2018 10:09

V Plzni se množí stížnosti na bezpečnost ve městě. V centru, hlavně na Americké třídě, jsou téměř denně rvačky, za které můžou převážně obyvatelé ubytoven. I proto vznikla první petice - Za okamžité řešení krizové bezpečnostní situace ve městě Plzeň.

Pod petici už se podepsalo více než 500 lidí. Jejím iniciátorem je Plzeňan Vojtěch Kadlec, který si myslí, že situace v Plzni je z hlediska bezpečnosti kritická. „Myslím, že je to i vidět na názorech lidí, kteří se podepsali pod petici. Bojí se večer vycházet ven, bojí se o své děti, aby se večer vracely ze zájmových kroužků. Když se teď podíváte po městě, jsou na denním pořádku rvačky, napadení a další trestné činy. To je hlavní důvod petice, abychom se zase mohli cítit bezpečně a nemuseli se o sebe bát, když jdeme ven,“ uvedl Vojtěch Kadlec.

Petice směřuje k představitelům města a požaduje posílení hlídek městské policie, hlavně v rizikové dny a na rizikových místech, vypracování analýzy ohledně částí města s nejvyšší kriminalitou, plán spolupráce mezi městem a státní policií a taky opakované kontroly činnosti pracovních agentur i pracovníků, které zaměstnávají.

„Samozřejmě by bylo také dobré, aby se nějakým způsobem začalo řešit agenturní zaměstnávání, protože to v posledních letech opravdu expandovalo. Chodí sem levná pracovní síla výhradně z východu Evropy, což není úplně dobře, a v tuhle chvíli je to i poznat na té bezpečnostní situaci. Bylo by dobré, aby se nějakým způsobem více řešily kontroly pracovních agentur,“ dodal Vojtěch Kadlec.

Agenturní pracovníky je potřeba řešit na celostátní úrovni

Bezpečnost má v Plzni na starosti Martin Zrzavecký. Teď jako radní, minulé čtyři roky jako primátor. Podle něj problém s pracovníky, které vozí agentury ze zemí Evropské unie, musí řešit v první řadě stát.

„Rumuni, Bulhaři, Slováci, Poláci, na ně nemáte žádnou páku. Oni podle evropských předpisů mají stejná práva jako Plzeňané. My je nemůžeme vyhostit. My dokonce, pokud on projeví zájem o nějakou sociální pomoc, se o ně musíme postarat. Bohužel takový je systém, a ten je potřeba změnit na celostátní úrovni,“ řekl Martin Zrzavecký.

Co se týče posílení počtu strážníků v ulicích, v tom je podle Martina Zrzaveckého jediný problém. Strážníků je málo: „Samozřejmě to řešíme formou přesčasových hodin. Strážníci se těm lokalitám věnují, ale nemůžou být v každý okamžik 24 hodin na území celé Plzně. To prostě není v našich silách.“

Pokud jde o spolupráci městské a státní policie, tak ta je, podle Martina Zrzaveckého na vysoké úrovni v rámci celé České republiky. Dokládá to podle něj i fakt, že na Americké třídě v centru města se střídají jak hlídky městské, tak i státní policie. Společně probíhají také kontroly ubytoven a dalších veřejných prostor.

Když se podaří získat pod petici dostatek podpisů, projedná ji městské Zastupitelstvo města Plzně.

autoři: Jana Kosová , jik
Spustit audio