V Plzni se otevřel největší dobíjecí hub pro elektromobily v Česku

24. červen 2022 08:21, aktualizováno

V plzeňském obchodním centru Olympia je otevřený nový dobíjecí hub. Jde o 11 dobíjecích stanic, které může v jednom okamžiku využít 22 řidičů. Je to zatím největší dobíjecí místo v Česku.

Dobíjecí stojany najdou řidiči elektromobilů u garáží obchodního centra Olympie. K dispozici je jich 11. Každý umožňuje díky dvěma 50kilowattovým vývodům dobíjení dvou elektromobilů současně. „V dohledné době tady bude minimálně jedna 300kilowattová dobíjecí stanice,“ uvedl Tomáš Dzurilla, ředitel útvaru elektromobilita ČEZ.

Poloha v blízkosti dálnice D5 je klíčová. Řidiči si mohou na své cestě dobít elektromobil a v mezičase si koupit v obchodním centru něco k jídlu nebo pití. Dobíjení na nových 11 stanicích ale není bonus za návštěvu obchodního centra, je zpoplatněno.

Registrovaní zákazníci, kteří si přijedou k obchodnímu centru dobít svůj automobil, dostanou ke svému účtu zdarma čip, kterým potvrdí autorizaci dobíjení. Pokud zákazník čip nemá, naskenuje si na mobilní telefon QR kód, který je přesměruje na webové stránky k postupu, jímž se budou zákazníci před dobíjením řídit.

Dohromady je v Plzni několik desítek dobíjecích stanic. Jedna z veřejných je před plzeňskou zoologickou zahradou, kterou město provozuje přibližně dva roky. Návštěvníci zoo mají dobíjení zdarma. Městské dobíjecí stanice jsou také v ulici Částkova, další na Magistrátu Města Plzně a u Úřadu městského obvodu Plzeň 3.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio