V Plzni se debatovalo o integraci cizinců

30. květen 2012

V Kulturním domě Peklo se konala v úterý akce na podporu integrace cizinců s názvem „Naše-vaše kultura 2012". Zorganizovaly ji Odbor kultury a Centrum na podporu integrace cizinců Plzeňského kraje. Jejím cílem bylo prostřednictvím kultury proces integrace usnadnit.

Program minifestivalu byl rozdělen na dvě části. První, odbornou část tvořila diskuze k aktuální problematice sociokulturní integrace cizinců. Druhý blok byl připraven pro širokou veřejnost bez rozdílu národnosti. Na návštěvníky čekal bohatý program včetně ochutnávky exotických pokrmů.

Odbornou část zahájil primátor Martin Baxa, který nad akcí převzal záštitu. Od organizátorů dostal symbolický dárek - pergamen, na kterém bylo jeho jméno napsané v thajštině, japonštině, ukrajinštině, sanskrtu a arabštině. Informační blok akce byl zaměřen na aktuální problematiku v oblasti sociokulturní integrace cizinců, dotační politiku města Plzně a kulturní aktivity cizinců.

Na jednom místě se sešli zástupci státní správy, samosprávy i neziskových organizací cizinců a subjektů, které s migranty pracují. Účastníci z řad nejrůznějších organizací se mohli například dozvědět, jak jim město Plzeň může pomoci při získávání finančních zdrojů na jejich aktivity. Sami pak měli prostor představit své projekty.

Pro veřejnost byl připraven bohatý kulturní program. Představilo se několik hudebních skupin a tanečních formací. Dvě nejznámější hudební uskupení ukrajinský Ignis a vietnamská kapela Son Huong návštěvníkům přiblížili kulturu dvou v Plzni nejpočetnějších komunit. Návštěvníci mohli ochutnat exotické pokrmy nejen z Vietnamu, Ukrajiny a Ruska, ale také z Nepálu nebo Afriky. Na své si přišli také milovníci orientálního a afrického tance.

autor: Jiří Blažek
Spustit audio