V Plzni probíhají Česko-Slovenské dny

5. říjen 2012

Kulturní programy, gastronomii, rukodělné dílny, bohoslužby i prezentaci atraktivních slovenských turistických míst nabízí devátý ročník Česko-slovenských dnů, který začal v Plzni. Cílem pětidenní přehlídky je zejména prezentace slovenských regionů a měst, tradičního i současného umění obou zemí a také propagace a prezentace Plzně na Slovensku.

Letošní ročník má podtitul Malá země velkých zážitků a zahrnuje mimo jiné aktivity, do nichž se mohou zapojit i návštěvníci. V obchodním centru Plaza a na plzeňských školách se konají rukodělné dílny zaměřené na tradiční slovenské umění - například na výrobu postaviček a dekorací z kukuřičného šustí.

Stánky v Obchodním centru Plaza prezentují od 10:00 do 18:00 hodin slovenskou nabídku zajímavých turistických destinací doplní ochutnávky tradičních pokrmů. Kulturní program nabídne loutkové divadelní představení, filmové projekce nebo velký česko-slovenský slavnostní večer. V nabídce nechybí ani prezentace slovenských výtvarníků nebo dny slovenské kuchyně v několika restauracích v Plzni. Pro věřící jsou na programu řeckokatolická, římskokatolická a evangelická bohoslužba ve slovenštině.

Přehlídka se koná pravidelně od roku 2004 a jezdí na ni obchodníci, zástupci turistických center, majitelé cestovních kanceláří, umělci i politici. Akce je součástí projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015. Více informací najdete na www.scklub.cz

autor: Jiří Blažek
Spustit audio