V Plzni na Výsluní by mohla jezdit MHD

29. březen 2019 10:43

Plzeňské Výsluní se pravděpodobně dočká městské hromadné dopravy. Zkouška potvrdila, že malé autobusy úzkými ulicemi projedou.

Autobusy různých délek a šířek včera kličkovaly po plzeňském Výsluní, aby se vyzkoušelo, které vozidlo projede tamními úzkými uličkami. Z bývalé zahrádkářské kolonie se totiž postupem doby stala regulérní městská čtvrť, ovšem bez vody, kanalizace a bez veřejné dopravy. Už víc než polovina ze zhruba dvou a půl tisíce obyvatel tu žije trvale, a pokud nesednou do auta, nemají prakticky možnost se sem dostat. Právě to by chtěli změnit zástupci centrálního městského obvodu, pod který Výsluní patří. Autobusy by v budoucnu pravděpodobně mohly jezdit na Výsluní ulicemi Zářijová a Říjnová.

Na zkušební jízdu se postupně vydaly čtyři autobusy. Nejprve klasický autobus Plzeňských městských dopravních podniků, který se ale pro své rozměry ukázal pro Výsluní naprosto nevhodný. Leckde šlo doslova o centimetry. „To už jsme věděli od začátku, že to nevyjde, tak to zkusíme ještě s tím menším,“ komentoval Jiří Ptáček, dopravně provozní ředitel dopravních podniků. Úplně nejmenší autobus ze všech čtyř přijel z Českých Budějovic a Výsluní brázdil oproti plzeňskému velmi obratně. Starosta centrálního obvodu David Procházka by chtěl, aby se podařilo zavést veřejnou dopravu na Výsluní v tomto volebním období, tedy do čtyř let. „Teď přijde na řadu vytipovat linku, upravit infrastrukturu a najít peníze na provoz autobusů,“ zhodnotil.

Místí by MHD uvítali, i když to omezí parkování

Na jízdu autobusů se přišla podívat řada místních obyvatel. Většina z nich by zavedení autobusové dopravy uvítala, ale problém by mohlo být s parkováním podél úzké silnice. Auta by lince MHD bránila v průjezdu. Podle Ondřeje Vohradského ze Správy veřejného statku města Plzně by auta podél cesty stejně stát neměla. „Parkování je obecně problém, ti lidé by tu neměli stát, porušují pravidla silničního provozu, měli by mít zaparkováno na svých pozemcích,“ upozornil.

Podle Michaely Cibulkové, která jednak na Výsluní bydlí a jednak je předsedkyní Komise pro rozvoj Výsluní na třetím městském obvodu, jsou ale lidé ochotní se přizpůsobit. „V současné době, abychom se dostali na stávající stanice městské hromadné dopravy, musíme jít dvacet minut pěšky. Standardně by v městských částech docházková vzdálenost měla být poloviční. Já mám auto, jezdím do práce každý den, ale mám malé dítě, které jednou bude jezdit samo do školy. Proto bych za MHD byla ráda,“ uvedla.

autoři: Jana Kosová , Michaela Svobodová