V Plzni na Slovanech už jsou nainstalovány podzemní kontejner

3. duben 2015

V Plzni už se objevily první podzemní kontejnery na tříděný odpad. Nacházejí se na Jiráskově a Mikulášském náměstí na Slovanech. Jejich instalace stála víc než 1,5 milionu korun a radnice druhého plzeňského obvodu na ně získala dotaci ve výši 90 procent.

Podle místostarosty Slovan Jana Fluxy z TOP09 mají podzemní kontejnery řadu výhod: „Znamená to, že odpady nebudou ukládány do klasických popelnic, ale do země s tím, že se několikanásobně zvětší kapacita kontejnerů. Slibujeme si od toho zejména to, že se zkultivuje prostředí a nebudou se tam válet odpadky kolem popelnic tak, jak je tomu dosud. Nebudou tam popelnice povalené, vysypané a podobně, ale odpad bude v zemi a pak bude odvezen."

Podzemní kontejnery představují praktické a elegantní řešení třídění odpadu, jsou výhodné nejen po estetické stránce, ale mají i další výhody. Například by měly zabránit i zpětnému vybírání odpadu, oproti popelnicím nebo klasickým kontejnerům je vyšší i požární bezpečnost.

„Podzemní kontejnery jsou výhodné především v tom, že jsou nenáročné na prostor a zbytečně neruší vzhled okolního prostředí. Hodí se proto k využití v historických centrech, stejně jako v městských parcích nebo na sídlištích," uvedl starosta městského obvodu Slovany Lumír Aschenbrenner. Slovany jsou první částí Plzně, kde se tyto podzemní kontejnery nachází.

Podzemní kontejnery jsou např. i v Klatovech

Podzemní kontejnery separovaného odpadu mají už nějakou dobu například také v Klatovech. Stanoviště podzemních kontejnerů jsou v Podhůrčí a v prostoru mezi Tylovým nábřežím a Nádražní ulicí. Přišly na necelé dva miliony korun, většinu nákladů pokryla dotace. Lidem se kontejnery většinou líbí a do budoucna by jich ve městě mohli mít k dispozici ještě víc. Podle radnice je ale těžké najít místo, kam je možné podzemní kontejnery instalovat.

Spustit audio