V Plzni loni poprvé přespalo víc než 300 tisíc turistů

18. únor 2019 07:20

Do Plzně přijíždí čím dál víc turistů. Svědčí o tom čísla, které zveřejnil Český statistický úřad. Podle jeho předběžných výsledků loni město překonalo návštěvnický rekord.

V roce 2018 se v Plzni ubytovalo 310 tisíc turistů. Při srovnání posledních pěti let tak, došlo k výraznému nárůstu o 52 procent. V roce 2013 se v Plzni ubytovalo 204 tisíc lidí a v roce 2018 to bylo o 106 tisíc nocujících turistů víc. Zajímavé je podle městské příspěvkové organizace Plzeň - TURISMUS i srovnání s návštěvnicky velmi úspěšným rokem 2015. Tehdy se v Plzni ubytovalo o 50 tisíc hostů méně než v loňském roce. To dokládá, že s koncem projektu Evropské hlavní město kultury zájem o Plzeň neustal.

Podle náměstka primátora Romana Zarzyckého, který má na starost mimo jiné i oblast cestovního ruchu, za to může současná dobrá ekonomická situace, městské aktivity v oblasti rozvoje a marketingu destinace nebo zkvalitňování služeb a propagace. A na to se chce město soustředit i dál, aby lidé vnímali Plzeň jako místo, které má co nabídnout i při opakované návštěvě.

Do Plzně nejvíce jezdí Němci

Nejpočetnější skupinou turistů jsou stabilně Němci. Loni jich tu přespalo skoro 67 tisíc. Velký nárůst zaznamenávají v posledních letech statistiky taky u návštěvníků z asijských zemí, hlavně pokud jde o Číňany. Jejich počet za pětileté období narostl čtyřnásobně na téměř 17 tisíc.

V porovnání s dalšími krajskými městy je Plzeň dlouhodobě čtvrté nejnavštěvovanější krajské město v České republice. V žebříčku všech českých měst pak zaujímá šesté místo, před ní je Praha, Brno, Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Špindlerův Mlýn. Drží se tak ve společnosti ryze turistických destinací.

autoři: Jana Kosová , jik
Spustit audio