V Plzni - Koterově začala obnova památkově chráněné návsi

13. září 2012

V Plzni - Koterově začíná celková obnova památkově chráněné návsi za více než 37 milionů korun. Investice zahrnuje výstavbu a rekonstrukci kanalizačních a vodovodních sítí, úpravy komunikací, chodníků, nové lavičky a další mobiliář, který by měl podpořit cestovní ruch. Stavební práce budou probíhat na podzim a na jaře, během nich bude také omezena doprava v Koterově.

„Dlouhé roky byla koterovská náves, přestože je památkovou rezervací, investičně zanedbaná. Rekonstrukce se nemohla dělat bez vybudování kanalizace. Na tu ale nebyly roky peníze. Podařilo se nám je získat až letos na jaře, kdy se obnova návsi dostala jako náhradní projekt do Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad,“ uvedl při zahájení akce starosta obvodu Lumír Achenbrenner.

Rekonstrukce se uskuteční ve dvou fázích. V první dojde k vybudování dešťové a splaškové kanalizace a vodovodu včetně přípojek k jednotlivým domům. Kompletně se zrekonstruuje veřejné osvětlení. Ve druhé etapě se obnoví veškeré komunikace. "Hlavní silnice bude asfaltová. Parkovací plochy, rynek, příjezdové cesty k domům i chodníky budou dlážděné," řekl vedoucí odboru majetku a investic slovanské radnice Václav Brousek.

Náves v Koterově

Obnova návsi má přilákat do Koterova také turisty. „Přímo na návsi zvažujeme dělat například vinobraní," řekl starosta místního Sokola František Bartovský. Radnice uvažuje, že by se tu konaly řemeslnické nebo farmářské trhy, jarmark apod.


Zvětšit mapu
autor: Jiří Blažek
Spustit audio