V Plzni je nedostatek míst v mateřských školách

13. červen 2012

Téměř 1 300 přihlášených dětí se v Plzni nedostane do mateřské školy. V současné době je kapacita mateřských škol zřizovaných městem 5 078 míst. Následující dva školní roky budou nejvíce náročné, protože nejsilnější ročníky 2008 a 2009 jsou právě děti ve věku předškolního vzdělávání. Představitelé Plzně si jsou toho vědomi, a tak hledají různá řešení.

Zřízení nového místa v mateřské škole je finančně velice náročné. Při výstavbě nového zařízení se jedná o částku i půl milionu korun, při rekonstrukci vhodných prostor se jedná o částku zhruba 50 tisíc korun na jedno místo. Formu rekonstrukce zvolili například v Křimicích, které jsou pátým plzeňským městským obvodem. Kapacita školky se zvýšila z 52 na 76 dětí.

Nemalé finanční prostředky na rekonstrukce a provoz mateřských škol dávají také například v Plzni na Doubravce. Z peněz Evropské unie se tu už podařilo například opravit 6. Mateřskou školu. V průběhu dvou let radnice proinvestovala více než 10 milionů korun. Došlo k celkové rekonstrukci objektu, včetně zahrady.

Nad výstavbou montované školky pak uvažují v Plzni na Slovanech. I tady je totiž dlouhodobě nedostačující kapacita míst ve školkách. Místostarosta obvodu Jan Fluxa se už byl podívat na levnější modulární systém mateřské školy v Jihlavě. Slovanská radnici sice už v minulém volebním období nechala vypracovat projekt nové školky, ale náklady se pohybovaly kolem 44 milionů korun.

Montovaná školka by přišla na zhruba 20 milionů korun. Radnice sice ani tyto peníze nemá, ale chce požádat město Plzeň o půjčku, kterou by pak splácela. Doba výstavby montované školky, která může pojmout až 70 dětí, by byla podstatně kratší než u klasické novostavby.

autor: Jiří Blažek
Spustit audio