V Plzni je k vidění výstava o výjimečném vztahu mezi židovským a českým národem

25. leden 2021 14:40, aktualizováno

Na panelech před Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje mají výstavu studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Projekt je inspirován dlouholetým hlubokým přátelstvím mezi Českou republikou a Izraelem.

Námět a texty výstavy s názvem Záhadné pouto sestavil její kurátor, hebraista a diplomat Robert Řehák ve spolupráci se specialistkou na Blízký východ Irenou Kalhousovou. Ilustrace a grafické zpracování vytvořili pod vedením Renáty Fučíkové studenti ateliéru Didaktické ilustrace Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni. Grafická úprava a vizuál výstavy jsou dílem studenta navazujícího magisterského ateliéru Grafický design Jakuba Heyduka.

Výstava Záhadné pouto

„Tradice dobrých vztahů mezi oběma zeměmi je dlouhodobá a město Plzeň tyto hluboké vztahy již léta rozvíjí. Spolupracuje s Izraelem zejména v kulturní oblasti, o čemž svědčí mimo jiné i podpora tohoto projektu, jenž přibližuje vzájemné vztahy na několika vybraných událostech a málo známých fenoménech. Město Plzeň nezapomíná ani na minulost, kdy si každoročně připomíná transporty, při nichž bylo odvlečeno na tři tisíce plzeňských Židů, na oběti holokaustu vzpomíná i veřejným čtením jejich jmen. Podporuje také instalaci takzvaných Stolpersteinů, tedy Kamenů zmizelých, které jsou ukládány do dlažby před budovy, odkud byly židovské oběti odvlečeny, “ uvedl plzeňský primátor Martin Baxa.

Výstava Záhadné pouto o výjimečném vztahu mezi židovským a českým národem je k vidění ve Smetanových sadech v Plzni do 28. ledna 2021.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio