V Plzni funguje nové očkovací centrum. Lidé čekali na vakcínu dlouho před otevřením

29. listopad 2021 16:47, aktualizováno

Město Plzeň má nové centrum, ve kterém se mohou lidé nechat očkovat proti koronaviru bez předchozí registrace. Je otevřené každý všední den od 8 do 16 hodin.

Nové velkokapacitní očkovací centrum v bývalém obchodním domě Prior v Plzni

V budově bývalého Prioru na Americké třídě kvůli aktuálnímu stále rostoucímu zájmu o očkování zřídila EUC Klinika Plzeň ve spolupráci s Plzeňským krajem nové očkovací centrum centrum. Je ve druhém patře nad prodejnou potravin. Rozprostírá se na ploše zhruba 600 metrů čtverečních. Jsou zde dvě administrativní místa, tři oddělené očkovací boxy a také prostory pro odpočinek po očkování.

Hned první den sem hodně lidí přilákalo i to, že toto očkovací centrum je bez předchozí
registrace. Kvůli frontě zhruba 30 lidí, která se u centra táhla už před jeho otevřením, zahájilo provoz zhruba o půl hodiny dříve. Podle šéfa EUC kliniky Jana Šlajse očkují v centru první, druhou i třetí dávkou očkovacích látek Pfizer a Moderna i jednodávkovou látkou Johnson. „Snažíme se ale lidi přesvědčit o výhodách mRNA vakcín před vektorovou vakcínou,“ vysvětlil Šlajs.

Sehnat v krátké době personál pro fungování centra bylo podle Šlajse nadlidským výkonem, s pomocí Plzeňského kraje se to ale povedlo. „Máme tady 12 zaměstnanců na osmihodinovou směnu, kapacita je 500 zájemců o očkování denně, lze ji ale navýšit na 800 až 1000 osob,“ uvedl.

„Byli jsme si vědomi toho, že se zvýší zájem o očkování a tudíž nápor na naše očkovací místa po celém kraji,“ vysvětlila hejtmanka Ilona Mauritzová důvod vzniku nového centra. Bývalý Prior je podle ní na dobře přístupném místě u hlavního nádraží, přijíždí sem lidé z celého kraje za prací nebo do škol.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio