V Plzeňském kraji přibylo nezaměstnaných

9. listopad 2012

V Plzeňském kraji se zvýšila nezaměstnanost. Oproti září stoupla o dvě desetiny procentního bodu na říjnových 6,5 procenta. Lidí bez práce přibylo kvůli utlumení sezonních prací. Příchod dvou stovek absolventů škol se na trhu práce výrazně neprojevil. Nabídka volných míst v kraji je stále relativně široká. Lidé si mohou vybrat z více než 2500 příležitostí, což je ale meziměsíčně o šestinu méně.

Zatímco v září byl Plzeňský kraj jediným regionem v Česku, kde nezaměstnanost klesla, v říjnu tu naopak vzrostla ze všech regionů nejvíce. V ostatních krajích se zvýšila jen o 0,1 bodu nebo vůbec.

Bez místa bylo v kraji k poslednímu říjnu 20.723 lidí, to je o 638 více než v září. Nezaměstnanost vzrostla v šesti ze sedmi okresů kraje, nejvíce na Rokycansku. Jen na severu Plzeňska stagnovala. Hromadné propouštění pracovníků ani nábor neoznámila v září v kraji žádná firma.

Největší zájem ze strany zaměstnavatelů je v Plzeňském kraji o obchodní zástupce a technické profese, hlavně o strojaře, obráběče kovů, číšníky, kuchaře, prodavače, řidiče nákladních vozů i sociální pracovníky.

V rámci České republiky vykazuje Plzeňský kraj po Praze, kde je aktuální nezaměstnanost 4,4 procenta, druhou nejnižší míru nezaměstnanosti, dva procentní body pod celostátním průměrem.

autor: Jiří Blažek
Spustit audio