V Plzeňském kraji opět odstartovala soutěž Stavba roku

19. únor 2020 09:35

Soutěž už po sedmnácté vyhlásilo hejtmanství společně s městem Plzeň. O titul se tentokrát můžou ucházet stavební díla uvedená do provozu nebo zkolaudovaná v roce 2019.

„Soutěží se v sedmi kategoriích: novostavby, rekonstrukce, stavby pro bydlení, stavby dopravní a inženýrské, průmyslové, sportovní a volnočasové a veřejná prostranství. Stavby se mohou přihlašovat do 27. března 2020,“ řekla mluvčí soutěže Hana Kulawiaková s tím, že přihlášku do soutěže může podat investor, projektant, zhotovitel nebo vlastník stavby.

Vítěze soutěže Stavba Plzeňského kraje za rok 2019 vybere odborná porota. Slavnostní vyhlášení se uskuteční 9. června. „Porota objede všechny stavby a pohovoří s investory a mnohdy i s projektanty. Daří se nám držet také to, že polovina nominovaných staveb je z Plzně a druhá z venkova,“ řekl jeden z odborných porotců Miloslav Michalec.

Soutěž podle organizátorů pomáhá zvyšovat kvalitu stavebnictví v kraji, který má ve srovnání s dalšími regiony architektonicky i účelově velmi dobré stavby. Podle plzeňského primátora Martina Baxy podporuje soutěž díky spolupráci se soukromým sektorem kvalitní výstavu v regionu.

Loni se do soutěže Stavba Plzeňského kraje přihlásilo 32 staveb. Titul získaly tři stavby, a to přístavba školní družiny v Plzni-Újezdě, modernizace trati Plzeň – Rokycany a obnova Lobezského parku v Plzni.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio

Související