V Plzeňském kraji jsou stále tisíce lidí bez proudu

11. březen 2019 07:20

Silný vítr v neděli odpoledne a v noci lámal stromy, které padaly na silnice a koleje. Zasahovat u desítek případů museli nejen hasiči, ale také energetici. Podle meteorologů by se měl vítr postupně uklidnit.

Hasiči v Plzeňském kraji stále likvidují následky silného větru. Od rána už jim přibylo dalších téměř 50 událostí. Silný vítr ustal po půlnoci, podle mluvčího hasičů Petra Poncara je zasažený celý kraj, nejvíc výjezdů bylo na Klatovsku, Tachovsku, Domažlicku a Plzni-severu. Od soboty do pondělního rána vyjížděli hasiči k více než 360 popadaným stromům, téměř v padesáti případech likvidovali následky, které vítr zanechal na budovách a čtyřikrát zasahovali u požáru, jenž způsobil pád stromu na elektrické vedení

Noční vichřice kromě hasičů zaměstnala i energetiky. Pro Plzeňský kraj stále platí kalamitní stav - stejně jako všude v Česku, kde elektřinu dodává společnost ČEZ. Technici pracují na obnovení dodávek elektřiny do postižných lokalit, podle mluvčí ČEZ Michaely Jirovcové to ale pro ně v noci bylo na řadě míst nebezpečné, hlavně v lesních úsecích. Opravy tak pokračují z bezpečnostních důvodů zase od dnešního rána. Nejpostiženějšími oblastmi jsou Klatovsko, Domažlicko, Tachovsko a Plzeň-sever, částečně i Plzeň-jih. Bez proudu je zhruba přes 9 000 domácností.

Řeky se vracejí do normálu a vítr slábne

Včera také kvůli vydatným srážkám a rychlému tání sněhu překročily hladiny některých šumavských řek hranice prvních povodňových stupňů. Dnes ráno se už ale Otava a Křemelná vrátily do normálu.

Podle aktuálních informací od meteorologů vítr regionu slábne. „Nejhorší máme za sebou. Během dne to bude výrazně slabší, v úterý bude rychlost větru nejnižší. Od středy se to zase rozfouká," uvedl Josef Cink z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: ČTK
Spustit audio