V Plzeňském kraji chybí desítky pěstounských rodin

2. červen 2023 09:26, aktualizováno

V Plzeňském kraji dlouhodobě chybí pěstounské rodiny. Aktuálně by jich byly potřeba najít desítky. Hejtmanství proto zahájilo novou informační a osvětovou kampaň, která má o pěstounství zvýšit povědomí a získat pro něj nové rodiny.

„Kampaní děláme celou řadu. Zájem o to stát se pěstounem se zvyšuje, ale stále to bohužel není dostačující a pěstouni nám chybí,“ uvádí vedoucí odboru sociálních věcí na plzeňském hejtmanství Filip Zapletal. Na konci roku 2022 bylo v regionu celkem 701 pěstounských rodin,  které mají v péči zhruba 800 dětí. S ohledem na připravované změny jich bude potřeba daleko víc. Novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí totiž říká, že k 1. lednu 2025 nebude možné umisťovat děti do tří let věku do ústavních zařízení. „Plzeňský kraj má v Trnové dětský domov pro děti do tří let věku, takže nyní řešíme s kolegy z dalších odborů, co s ním vůbec bude dál.“

Podle hejtmana Rudolfa Špotáka jsou důležití pěstouni dlouhodobí i na přechodnou dobu. Krátkodobá pěstounská péče by měla do budoucna dle jeho názoru kompletně nahradit Klokánky a podobná zařízení, která slouží pro okamžité umístění dětí odebraných z nevhodných podmínek.

Ze všech zájemců o pěstounskou roli bohužel zhruba polovina nedokončí proces získání dítěte do péče. „Je třeba si uvědomit, že je to velmi náročná práce, která není pro každého. Nejde jen o pomoc dětem. Pěstounství je složité pro biologickou rodinu pěstouna, navíc je třeba zvládnout také komunikaci s biologickou rodinou dítěte,“ potvrzuje Filip Zapletal.

Kraj teď na podporu pěstounství spustil novou kampaň. Už čtvrtým rokem také vyhlašuje výtvarnou soutěž pro děti v pěstounských rodinách.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio