V plzeňské zoo mají mláďata dvou vzácných druhů jedovatých hadů

3. červenec 2018

Plzeňské zoologické zahradě se vůbec poprvé podařilo odchovat mláďata chřestýše amurského. Vzácná a také velice jedovatá jsou i háďata zmije Schweitzerovy.

Téměř 70 druhů hadů můžete vidět v plzeňské zoo. Mezi nejčerstvější přírůstky expozice Království jedu patří vzácná háďata chřestýše amurského a zmije Schweitzerovy. Jde o velmi ohrožené druhy. V České republice jsou k vidění jen v jediné zoologické zahradě, a to právě v té plzeňské. „Schweitzerovy zmije mají dvě barevné variace, jedna je šedá a druhá červená, pochází z ostrova Milos, kde je červený substrát a žijí tam červení jedinci,“ vysvětlil chovatel Jan Dohnal s tím, že na mláďata čekal sedm let.

„Už jsem to bral jako takovou osobní prohru, odchovat se je podařilo až letos, když jsme změnili postup při zimování,“ podotkl Dohnal. „Dospělá Schweitzerova zmije může mít 90 centimetrů i metr a to už je opravdu vzácnost. Jinak v dospělosti vzhled příliš nemění, takže vypadá stále takto sympaticky. Troufám si říct, že je to nejjedovatější had Evropy. Zajímavé je, že mláďata chřestýšů i zmijí mají jiné složení jedu než dospělci a většinou jsou výrazně jedovatější, takže je potřeba být opatrný už při manipulaci s malými hady,“ dodal.

Vzácná a také velice jedovatá jsou i háďata zmije Schweitzerovy

Chřestýši arubští se vyskytují pouze v Nizozemských Antilách kousek od Venezuely. V přírodě jsou velmi vzácní, v teráriích běžnější. Dospělce, které získala zoo před pěti lety od chovatele z Nizozemska, už mohou lidé vidět více než rok, do září budou vystavena i mláďata.

Království jedu je unikátní expozice

Chovy jedovatých hadů v ČR mají jen čtyři zoo, ale jen Plzeň nabízí průřez všemi druhy z pěti světadílů. Má speciální nádrže, bezpečnostní systémy a proškolené lidi. Království jedu, které spolu se Světem podzemí a Českou řekou odlišuje zoo v Plzni od ostatních, bylo otevřeno v květnu 2015. Všech 12 terárií je plných a zoo pouze střídá druhy. Zoo už odchovala deset druhů jedovatých hadů a opakovaně další čtyři druhy.

„Když to sečteme od hroznýšů přes krajty a užovky ke křovinářům a mambu černou, je to 68 druhů, poddruhů a forem jedovatých hadů i škrtičů. Je to kolem 200 jedinců. Jedovatí hadi jsou barevně i tvarově výrazní, nejdelší je kobra královská, podle literatury může mít i 5 metrů a 70 centimetrů, to je opravdu impozantní tvor,“ vypočítal mluvčí ZOO Martin Votruba.

autoři: jnm , Michaela Svobodová