V pátek a sobotu oživí střed Plzně Dny vědy a techniky

Centrum Plzně se na dva dny promění ve vědeckou laboratoř. Už potřinácté se tady odehrávají Dny vědy a techniky, které pořádá s podporou města Plzně, Plzeňského kraje a dalších partnerů Západočeská univerzita.

Náměstí Republiky a prostor před Západočeským muzeem bude v pátek a v sobotu patřit vědeckým hrátkám a netradičním experimentům. Oba dny zde mezi 9. a 17. hodinou čeká na návštěvníky celá řada expozic. „Budou zaměřené na přírodní a technické vědy, ale lidé uvidí i clay model auta nebo elektromobil, což je vlastně propojení vědy a techniky a umění,“ uvedla mluvčí ZČU Šárka Stará. Některé tradiční expozice budou doplněny o nové prvky, 14 expozic pak bude úplně nových. „Z těch nových bych mohla jmenovat například Víte co jíte aneb Jídlo nejen pod mikroskopem, kde se lidé dovědí, jak vypadají potraviny pod mikroskopem, jaké je jejich chemické složení a co dokáže tělo jako potravinu využít,“ dodala.

Jedním z vystavovatelů bude Katedra matematiky, fyziky a technické výchovy Pedagogické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. Podle Petra Macha z této katedry si zájemci mohou osahat například obráběcí modulární jednotku, laser, 3D tiskárnu, nebo zkoumat vlastnosti materiálů.

Prostor před muzeem bude patřit astronomii

Expozici zaměřenou na Vesmír, astronomii a pozorování postaví u Západočeského muzea rokycanská a plzeňská hvězdárna spolu s Českou astronomickou společností. Návštěvníci si zde budou moci sestavit jednoduchou raketu z PET lahve a pak ji vypustit. Budou mít také možnost zhlédnout simulace různých atraktivních astronomických jevů. A pokud bude vhodné počasí, budou si moci vyzkoušet dalekohledy a pozorovat oblohu.

Náměstí Republiky bude z důvodu bezpečnosti návštěvníků akce vždy od 9 do 17 hodin uzavřené a vjezd bude dovolen pouze MHD a integrovanému záchrannému systému.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová
Spustit audio