V Ostrově u Karlových Varů pokračuje demolice bývalé továrny

19. listopad 2018 14:00

Areál někdejší továrny na výrobu trolejbusů v Ostrově u Karlových Varů je k nepoznání. Většina rozlehlých hal má za sebou demolici. V současné době těžké stroje rozebírají bývalé administrativní budovy. 

Demolice staré továrny zahájil ve druhé polovině září současný vlastník areálu -developerská firma Panattoni Europe. Nejdříve šel k zemi vysoký komín. Specializované firmy pak začaly rozebírat i další vysloužilé objekty. Výrobní haly, sklady a někdejší technologické zázemí. V současné době stavební mechanismy likvidují administrativní budovy u hlavního parkoviště. 

V areálu by mělo vzniknout až tisíc nových pracovních míst

Investice do demoličních a sanačních prací vychází na zhruba 65 milionů korun. Navazují přitom na rozsáhlé sanace, které v této oblasti před časem realizoval stát.

Zchátralé budovy čeká postupná ekologická likvidace. Zatímco suť z betonu a cihel se nadrtí a použije v rámci plánované výstavby jako podkladní materiál, kontaminovaný odpad uloží firmy na speciální skládku.

Zóna má investorům nabídnout 120 tisíc metrů čtvrtečních pronajímatelné plochy. V Ostrově půjde už o druhou průmyslovou zónu. První vznikla na příjezdu od Karlových Varů na zelené louce.

Výstavba průmyslové zóny v bývalém závodě Škoda Ostrov je typickou likvidací takzvaných brownfieldů, kdy investoři obnovují lokality poškozené někdejší průmyslovou činností.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio