V Ostrově na Karlovarsku vzniklo centrum sakrálního umění z regionu

17. květen 2019 13:00

Ke vzniku centra využilo město Ostrov klášterní kostel, ve kterém jsou umístěné dvě hlavní expozice. Vedle církevních předmětů zájemcům představí i zaniklé kostely Karlovarska.

Dřevěné sochy svatých, zdobené monstrance nebo liturgické knihy. To všechno je součástí nové expozice v klášterním kostele v Ostrově na Karlovarsku. Radnice se rozhodla vytvořit centrum sakrálního umění v areálu takzvaného Posvátného okrsku, který tvoří několik církevních budov.

Kostel Zvěstování Panny Marie se v posledních měsících měnil na nové církevní muzeum regionu. „Klášterní kostel je sám o sobě unikátní exponát, je živým důkazem, jak může dopadnout barokní památka, když lidé ztratí víru a rozum. To byl ten úvodní moment, proč do toho kostela soustředit církevní a umělecké předměty z kostelů, které už zanikly a neměly to štěstí, aby byly zachráněny,“ uvedl místostarosta Marek Poledníček. V interiéru kostela návštěvníci uvidí například poslední část mobiliáře kapucínského kláštera v Mariánské nebo bohatě zdobenou monstranci z božídarského kostela.

Nová expozice sakrálního umění je z části umístěná v hlavní lodi kostela a z části v jeho sakristii. V prostorné části sakristie jsou umístěny nejcennější předměty z celé expozice jako například dřevořezby a církevní knihy, které doplňují liturgické předměty.

Kromě původního vybavení kostela jsou mezi exponáty i předměty z dnes už neexistujících církevních památek. S tímto tématem je spojená další výstava a to „Zničené kostely na Karlovarsku“, ta představuje 24 zaniklých církevních staveb, které kromě informačních panelů a fotografii připomíná několik málo předmětů, například torza dvou plastik z vyhořelého kostela v Krásném Lese.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio