V okolí romantického Panského vrchu najdete i několik minerálních pramenů

2. červenec 2021

Další turistický tip nás zavedl na úpatí Panského vrchu u obce Drmoul na Chebsku. Právě tady vyvěrá ve velkém dutém kmeni minerální pramen, známý jako Panská kyselka.

Panský vrch u obce Drmoul na Chebsku nabízí turistům a výletníkům hned několik zajímavostí. Navštívit můžete například Panskou rozhlednu, odkud jsou jedinečné výhledy na Mariánské Lázně i na hřebeny Slavkovského lesa. Nedaleko od rozhledny je možné prohlédnout si drmoulský židovský hřbitov a v lese vyvěrá hned několik minerálních pramenů.

„Každý z nich má svojí historii a je něčím výjimečný. Pramen Panská kyselka je jeden z nejstarších, který byl využívaný už ve 14. století. Při obnově jsme našli keramický materiál přímo v tom vývěru ze 14. století, takže můžeme říct, že Panská kyselka se pila už v době, kdy Karel IV. objevoval Karlovy Vary,“ říká Jaromír Bartoš.

Návštěvníci romantického Panského vrchu si mohou v okolí prohlédnout informační cedule se zajímavými fotografiemi. „Můžeme tady vidět stav minerálky v roce 2009. Jsou tady vidět i fotografie ze samotné úpravy, takže návštěvníci mohou porovnat ten historický stav s tím současným,“ dodal Bartoš.

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio