V okolí Adolfova v Krušných horách můžete vyrazit na desítky kilometrů upravených běžeckých tras

25. leden 2021

Adolfov na Teplicku v Ústeckém kraji leží poblíž německých hranic ve výšce 750 metrů nad mořem. Oblíbeným cílem turistů byl už před druhou světovou válkou. Tehdy jezdila do Telnice pod Adolfovem tramvaj až z Ústí nad Labem. Turisté pak šlapali nahoru do Adolfova hezky po svých. Měli tam svoji oblíbenou restauraci Adolfovský dvůr, která funguje dodnes. Do zimního Adolfova můžete i dnes dojít z Telnice, kam jezdí autobus. Anebo tam dojet autem.

Nejklasičtější výlet na běžkách je z Adolfova na Komáří vížku a zpět. Ale třeba i do Petrovic nebo Tisé. Tyto hřebenové cesty spadají do krušnohorské bílé stopy. Barevně značené běžkařské trasy kolem Adolfova jsou propojené i se závodními trasami sportovního klubu Policie SKP, takže jich je opravdu bezpočet. Vedou po krušnohorských pláních s nádhernými výhledy i hlubokými lesy.

Stopy kolem Adolfova vytvářejí a udržují členové Horského spolku Adolfov

Stopy kolem Adolfova vytvářejí a udržují členové Horského spolku Adolfov. Letos poprvé mají svůj vlastní stopovač, který si sami vyrobili. Stopy jsou tedy tuto zimu zase o něco kvalitnější. Stopovač je vlastně lišta, která má na sobě dvě stopovací zařízení. Může tedy tvořit jednu stopu nebo hned dvě najednou. Šířka zařízení je dva a půl metru a táhne ho za sebou sněžný skútr. Pohybuje se tak rychlostí okolo třiceti kilometrů v hodině. Pokud bude i nadále hezká zima a dobré sněhové podmínky, jsou členové spolku pomocí tohoto stopovače vytvořit stopy za polovinu času, kterou na to potřebuje klasická rolba.

Členové spolku zaznamenávají rok co rok stále více návštěvníků. Nejlépe to ukazuje kapacita parkoviště, která, zejména o zimních víkendech, sotva stačí. Zájem o výlet do Adolfova mají ale nejen běžkaři, ale i pěší turisté. Spolek prosto plánuje vyznačit trasy právě pro pěší, aby se nepohybovali v běžkařských stopách.

Spustit audio