V Nové Vsi otevřou nové zázemí pro mentálně postižené. Domov tam najde devět lidí

11. září 2023 10:04

V Nové Vsi u Chrastavy v pondělí 11. září zahájí provoz nový domov pro lidi s mentálním postižením nebo kombinovanými vadami. Jeho výstavba přišla Liberecký kraj na téměř 60 milionů korun.

Zázemí pro lidi s mentálním a jiným postižením v Nové Vsi připravoval Liberecký kraj od roku 2019. Soutěž na stavební firmu přitom musel vypisovat dvakrát, kvůli zdražení cen materiálů a stavebních prací.

Samotné zařízení tvoří tři přízemní byty, ve kterých bude bydlet devět klientů s těžším postižením. Pečovatelky se pak budou starat o to, aby si alespoň část věcí dokázali klienti v rámci možností obstarat sami a naučili se tak větší samostatnosti.

V Nové Vsi měli z projektu obavy

Na krajský úřad se v době příprav dostavilo několik obyvatel s obavami, aby mentálně postižení nějakým způsobem neohrožovali své okolí. Něco podobného bylo před lety i v Jestřebí na Českolipsku, kde lidé odmítali výstavbu domova pro mentálně postižené ženy. V Nové Vsi ale k žádné petiční akci nedošlo, obyvatele uklidnilo i to, že s žádným dalším rozšiřováním bytů pro postižené se tam nepočítá. 

Další projekty v sociálních službách

Liberecký kraj se chce víc zaměřit na odlehčovací služby, kterých je v regionu nedostatek. Jde o pobytová zařízení, kam by mohli lidé dočasně umístit postiženou osobu, o kterou jinak celodenně pečují doma, aby si mohli odpočinout.

Podle náměstka hejtmana Petr Tulpa ze Starostů pro Liberecký kraj odlehčovací centra vzniknou například v Jablonci nad Nisou, České Lípě, ve Vratislavicích nad Nisou a v Raspenavě. Kromě toho se nové zázemí pro postižené začalo už budovat v Semilech, v lokalitě Na vinici.

Spustit audio

Související