V Nové Vsi na Chebsku ožila starodávná řemesla

20. únor 2016

V památkově chráněné hrázděnce z 18. století v Nové Vsi na Chebsku, která je součástí zdejšího statku, mohli lidé o tomto víkendu vidět práci kováře, truhláře, přadleny, či řezbáře. Svoje zastoupení tu měla mnohdy zapomenutá řemesla jako brnířství a platnéřství, kterým se dnes věnuje jen hrstka lidí.

Jejich um využívají především skupiny historického šermu pro svoje historické kostýmy. Na ženy tu čekala krásná lazebnice, která neodmítla upravit zájemkyním účes tak, jak ho nosívaly středověké dámy. Rovněž poradila, jaká bylinka či koření zkrášluje, omlazuje a zároveň má léčivé účinky.

Velkým lákadlem bylo středověké hráčské doupě. Návštěvníci si tu mohli zkusit zahrát staré stolní deskové i karetní hry, například vrchcáby, Hnefatafl (vikingská hra naprosto nepodobná šachům, dále pak hru s runovými kameny nazvanou Valhala, hru rovněž s kameny a hrací kostkou pojmenovanou Na mostě, a také Mlýn - hru která se hraje dodnes. Karbaníci si mohli střihnout známé hromádky nebo Plátýnko.

Nechyběla ani středověká krmě. Lidé si pochutnali na hrstkové polévce, sladké hrachové kaši či vepřové se zelím. Ale k ochutnání tu byly i buchty, perníčky nebo klobásy.

K tomu všemu mladí tanečníci ve středověkých kostýmech předváděli dobové tance. Na památku bylo možné si vyrobit drobnosti ze dřeva nebo ze železa, případně zakoupit zdejšími mistry vyrobené nože, grilovací náčiní, dřevěné misky, amulety a talismany pro štěstí, ale i třeba náušnice, prstýnky a další drobné šperky.

Spustit audio