V nemocnicích a sociálních zařízeních v Karlovarském kraji budou pomáhat vojáci

18. listopad 2020 13:45

Do Karlovarského kraje dnes přijelo 48 vojáků na výpomoc při epidemii koronaviru. Nastoupí do čtyř hlavních nemocnic a do tří zařízení sociální péče v kraji. Vojáci budou pracovat jako pomocný personál, v nemocnicích ale stále nejvíc chybí zdravotnický personál.

„Jako krajský koordinátor jsem se snažila zohlednit potřeby v tomto regionu. To znamená, že budou rozčleněni na čtyři zdravotnická zařízení akutní lůžkové péče, nemocnice Cheb, Sokolov, Karlovy Vary a Ostrov, a na tři nejvíc zasažené sociální domovy,“ uvedla primářka oddělení emergency karlovarské nemocnice Dagmar Uhlíková.

V karlovarské nemocnici bude pomáhat deset vojáků, v chebské šest, v sokolovské šest a v ostrovské pět. V sociálních zařízeních vypomůže dalších 21 vojáků. V domově se zvláštním režimem Kazdův Dvůr ve Skalné jich bude devět, v domově se zvláštním režimem Matyáš v Nejdku šest a v zdravotnickém zařízení DOP-HC v Sokolově šest.

Vojáci by v zařízeních měli pracovat od čtvrtka. Armáda už v kraji pomáhá kvůli nedostatku personálu v covidových centrech v nejdeckém Rehosu nebo v nemocnici v Mariánských Lázních. Při první vlně epidemie na jaře pomáhali v mariánskolázeňské nemocnici, kde byl mnoho infikovaných pacientů i zdravotníků.

„Vojáci mohou pomáhat krmit pacienty, s hygienou, s manipulací pacientů, povléct postele, snažit se dekontaminovat pomůcky, pomoct vyskladnit zásoby,“ dodala Uhlíková. S těmto pracemi již v nemocnicích pomáhají několik týdnů i krajští hasiči. Podle primářky ale nemocnice postrádají spíše zdravotníky, konkrétně kvalifikované zdravotní sestry, které by se staraly o nakažené pacienty na jednotce intenzivní péče.

Pomoc psychologů

V současné době z 1200 zaměstnanců chebské a karlovarské nemocnice chybí okolo 70 zdravotníků. Primářka dále uvedla, že personál je přetížený, proto povolali pomoc psychologů. Ode dneška v karlovarské nemocnici působí tři vyškolení psychologičtí interventi, kteří budou pomáhat personálu, nemocným i jejich rodinám a budou k dispozici i okolním zařízením.

„Tato situace již trvá dlouho, je to psychicky náročné jak pro zaměstnance, tak i pro rodiny kriticky nemocných pacientů. Personál je frustrovaný tím, kolik lidí umírá, pracuje v permanentním stresu, nemůže si vzít dovolenou. Zavřeli jsme několik oddělení a předělali je na covid oddělení. Například sestřička, která pracovala celý život na kožním, se teď stará o pacienty s dechovými obtížemi, kteří v častých případech také umírají,“ řekla Uhlíková.

V karlovarské nemocnici na jednotce intenzivní péče leží nyní 14 pacientů s covidem-19 a 38 na standardních lůžkách. V chebské nemocnici je na intenzivní péči osm nakažených pacientů a 11 je na ostatních lůžkách.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio