V Národopisném muzeu Plzeňska se našel během rekonstrukce neznámý sklep

18. leden 2022 12:33, aktualizováno

Gerlachovský dům, jeden z objektů Národopisného muzea v Plzni, ukrýval tajemství. Během rozsáhlé rekonstrukce, která začala zhruba před rokem a vyjde na 120 milionů korun, totiž dělníci narazili na neznámý sklep. Ředitel Západočeského muzea Jiří Orna doufá, že už na žádné další překvapení pracovníci nenarazí. Znamenalo by totiž další průzkumy a možné nedodržení termínů oprav.

„V rámci rekonstrukce vznikne průchod do prostoru mezi hradbami a Gerlachovským domem a právě během snižování terénu se objevila klenba sklepa,“ vysvětlil Orna. Uvnitř jsme objevili zazdívku, která není původní, ale vznikla asi během barokní přestavby domu,“ uvedl. Sklep pokračuje pod dvorkem a nyní se bude bádat po jeho původní funkci. „Teď je ale potřeba zajistit, aby nedošlo k sesedání zásypu sklepa nebo statickému narušení budovy,“ plánoval ředitel.

Vedoucí národopisného oddělení Michal Chmelenský odhadl, že rekonstrukce je nyní asi v první čtvrtině. „Je to asi ta nejhorší fáze, fáze realizace sond. Jsou zde vidět odhalené nové rozvody tepla, elektrické energie a vody. Za půl roku už by to tu mohlo vypadat lépe. Co je ale zásadní - před dokončením je vložení nového patra do krovu Chotěšovského domu,“ informoval s tím, že vše by mělo být hotovo během roku 2023.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio