V Muzeu loutek můžete sledovat Škodovo divadlo z replik dobových židlí

7. únor 2021
Poklady minulosti

Muzeum loutek na náměstí Republiky v Plzni je součástí Západočeského muzeua a najdou se tam zajímavé exponáty jak pro děti, tak pro dospělé. Nejzajímavějším může být realistický model Škodova divadla.

Škodovo divadlo bylo první stálé loutkové divadlo v Plzni. „Jeho majitel, Čeněk Škoda, byl perníkář, který tady bydlel v Solní ulici v domě číslo 4 a v zadním traktu svého domu hrál v zimě loutkové divadlo,“ sdělila muzejní pedagožka Jana Košová.

Do té doby se loutková divadla hrála jen kočovně a pan Škoda byl první, kdo zavedl v Plzni tradici stálého loutkového divadla. Loutky jsou dřevěné, až půl metru velké a většinou se jedná o rytíře, krále, čerty nebo kašpárka. Čeněk Škoda se inspiroval klasickými hrami lidových loutkařů.

Loutky se do jednotlivých rolí převlékaly

Návštěvníci mohou v modelu Škodova loutkového divadla spatřit pět loutek, které pocházejí přibližně z roku 1900. „Všechny loutky mají univerzální výraz, protože dříve loutek loutkáři tolik neměli, tak si pomáhali tím, že je převlékali z role do role, takže z princezny mohl být klidně rytíř, když se upravil,“ poznamenala Jana Košová. Divadélko má svůj vlastní mechanismus, který potřebuje zvláštní údržbu.

Muzeum si nechalo vyrobit podobné židle, které stály ve Škodově divadle

Před modelem divadélka uvidí návštěvníci dvě dobové dokolorované fotografie z představení Čeňka Škody. Jsou na nich děti, dospělí a také židle. A právě podle těchto fotopgrafií si muzeum nechalo vyrobit repliky historických židlí. Návštěvníci se tak před modelem divadla mohou vrátit do minulosti a cítit se tak trochu jako kolem roku 1900.

autoři: Kateřina Dobrovolná , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio