V Muzeu jižního Plzeňska v Blovicích je k vidění výstava Loutková laboratoř

6. únor 2019 14:00

Výstava je spojená s tvořivými dílnami pro děti i dospělé. Vlastními výtvory do ní přispěli studenti blovického gymnázia.

Kromě loutek od gymnazistů čekají na návštěvníky také profesionálně vypadající loutky nadšeného amatérského loutkaře z Nových Mitrovic Augustína Klášterky, který začínal s výrobou malých asi 20 centimetrů vysokých loutek. Na výstavě jsou k vidění větší loutky velké zhruba 40 centimetrů, se kterými hrál Augustín Klášterka v Nových Mitrovicích divadlo.  Podle kurátorky výstavy Terezy Pelcrové jsou právě tyto loutky považovány za vrchol jeho tvorby.

Zajímavostí výstavy je hlavně to, že návštěvníci si loutky můžou nejen prohlédnout, ale i osahat a dokonce si také sami vyrobit. „Máme tady pro děti tvořivou dílničku, kde máme pro výrobu loutek připravené komponenty. Potom je tu odpočinková část, kde mají k dispozici k zapůjčení loutkové divadlo. Mohou ho použít i třeba jako kulisy pro své vlastní loutky, anebo je možné půjčit i naše loutky,“ řekla Tereza Pelcrová.

Výstava ukazuje loutky všech možných typů, tvarů i velikostí

„Nejčastější loutkou na výstavě, která zde vznikla, byl manekýn, občas i marioneta, ojediněle byl vyráběn maňásek. Za jednu z nejzajímavějších loutek považuji leteckou marionetu od Jana Vaníka, která je opravdu provozu schopná a dalo by se s ní hrát skutečné divadlo. Závěsný systém vahadla je totiž uzpůsoben tak, že loutka dokáže mávat křídly či pohybovat hlavou,“ popsal kurátor Muzea loutek Plzeň Tomáš Pfejfer.

Výstavu Loutková laboratoř je možné v Muzeu jižního Plzeňska v Blovicích navštívit do poloviny března.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio