V Moravské gobelínové manufaktuře si můžete utkat vlastní tapiserii

29. leden 2014
Česko – země neznámá

Valašské Meziříčí je městem s mnoha památkami a zajímavostmi. K jeho unikátům bezesporu patří Moravská gobelínová manufaktura. V roce 1898 ji v nedaleké obci Zašová založil akademický malíř Rudolf Schlattauer. Do Valašského Meziříčí se firma přestěhovala o 11 let později.

Zkušené tkadleny v ní i dnes, stejně jako dříve, ručně vyrábějí gobelíny a tapisérie, nebo restaurují vzácné historické textilie. Na jejich práci je možné se podívat a dokonce si ji i vyzkoušet, protože manufaktura funguje už několik let také jako živé muzeum. Zájemci se tak mohou podívat do provozu gobelínové a kobercové dílny s více než stoletou tradicí.

Během prohlídky uvidí, jak vzniká gobelín či jak se váží kobercové uzly. Řadu úkonů si mohou osahat a sami vyzkoušet. Navíc uvidí v chodu historické stroje, které jsou dnes již technickými památkami. Ve stylové kavárně se pak mohou podívat na dobové filmy o dílnách a řemeslech na Valašsku a prohlédnout si galerii moderních i historických tapiserií.

Rudolf Schlattauer spojil výtvarné umění s užitnou hodnotou

Zakladatel gobelínové manufaktury Rudolf Schlattauer pocházel ze severní Moravy. S technikou ručního vázání koberců se seznámil v Norsku, kde byl na léčení s tuberkulózou. Napadlo ho, že by mohl využít tradici tkalcovství v regionu a spojit ji s výtvarným uměním. Právě takovou kombinaci gobelínová technika umožňuje.

Vznik nové tapiserie

První pokusy začal realizovat v Opavě kolem roku 1896 a první dílnu pak otevřel o tři roky později v Zašové. Pracovalo v ní okolo dvou desítek tkadlen. Schlattauer se dokázal obklopit vynikajícími výtvarníky. Díla vyrobená v jeho manufaktuře měla od počátku vysokou uměleckou hodnotu.

Firma si začala vychovávat své budoucí zaměstnance

V roce 1908 Zemský úřad v Brně vydal manufaktuře, která už deset let fungovala, statut školy. Pro existenci firmy to byl historický okamžik. Instituce mohla vychovávat odborníky v oboru, protože od úřadu dostávala peníze na platy pedagogů a zaměstnanci získali nárok na důchod. Počet významných zákazníků rostl a v roce 1909 se firma přestěhovala do Valašského Meziříčí.

Gobelínová manufaktura přestála obě světové války. V padesátých letech zahájila restaurování historických tapisérií a stala se součástí nově vzniklého Ústředí uměleckých řemesel. Po jeho rozpadu po roce 1989 jí hrozil zánik. Výroba se na jeden rok úplně zastavila. Zachránil ji v roce 1993 současný ředitel, akademický malíř Jan Timotej Strýček.


Zvětšit mapu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.