V Mešně a Nezdicích si lidé o víkendu zvolili nové zastupitele

18. březen 2019 07:20

Po řádných volbách vloni v říjnu, se tamní zvolení zastupitelé nedohodli, čímž nevznikla plnohodnotná zastupitelstva. Lidé proto šli k volbám po několika měsících znovu.

Situace v obou obcích byla po říjnových volbách podobná. V Mešně na Rokycansku i v Nezdicích u Přeštic kandidovala dvě sdružení. Vítězná a poražená sdružení se ale nedohodla na novém vedení těchto dvou obcí, někteří zastupitelé pak buďto na mandát zastupitele rezignovali, nebo nesložili slib. V obcích tak zůstala neúplná zastupitelstva.

Teď v Mešně i Nezdicích posílila sdružení, která vyhrála už v řádných podzimních volbách. Podle údajů na internetovém portálu volby.cz. byl v obou obcích o volby velký zájem.

V Mešně na Rokycansku vyhrálo opět sdružení Občané Mešna, v čele s dosavadním starostou Vladimírem Petrem. Zatímco na podzim vyhráli těsně o dva hlasy a v sedmičlenném zastupitelstvu dostali čtyři křesla, v sobotu jim voliči dali necelých 66 procent hlasů a v sedmičlenném zastupitelstvu získali pět míst. Mešno má navíc jednu zajímavost – nové volby se konaly celkem v 31 obcích v Česku a v Mešně byla nejvyšší volební účast – ze 73 voličů jich přišlo 67, účast tam byla skoro 92 procent.

Také v Nezdicích si zvolili stávající vedení obce

V Nezdicích nedaleko Přeštic zvítězilo SNK pro rozvoj obce dosavadní starostky Hany Bouchnerové. Loni sdružení získalo v sedmičlenném zastupitelstvu 4 křesla. Teď posílilo a dostalo necelých 69 procent a bude mít pět zastupitelů. Druhé sdružení Pro Nezdice 2019 obsadí dva posty. Ze 175 voličů jich přišlo 136, účast tak byla necelých 78 procent.

„Chtěla bych poděkovat úplně všem voličům, kteří k volbám přišli. Velmi si vážím podpory a budeme se snažit, abychom během následujících let vykonávali práci dobře a důvěru našich voličů nezklamali,“ okomentovala výsledky voleb lídryně vítězného SNK pro rozvoj obce Hana Bouchnerová.

Dnes v Mešně i Nezdicích výsledky hlasování projedná Státní volební komise. Po schválení budou uveřejněny ve Sbírce zákonů. Poběží lhůta pro odvolání, pokud by někdo chtěl volby zpochybnit. Poté bude svoláno ustavující zastupitelstvo.

autoři: Lukáš Milota , jik
Spustit audio