V Mariánských Lázních začnou fungovat parkovací zóny

10. říjen 2017

V Mariánských Lázních začne fungovat nový systém parkovacích zón. Město už vydalo nařízení, které mění systém parkování zejména pro rezidenty. V platnost vstoupí od začátku příštího roku, do té doby vznikne ve městě i potřebné nové dopravní značení.

„Doteď mohl rezident zaparkovat jenom v ulici, kterou měl napsanou na rezidentní kartě. Teď tam bude mít třeba oblast A, takže bude mít ještě dalších pět ulic, kde bude moci zaparkovat, a nebude za to pokutovaný," vysvětlil starosta Petr Třešňák.

Nový systém má pomoci řešit situace, kdy lidé mají například vchod z druhé strany stejného domu a nemají tak nárok na rezidentní parkování, protože už formálně jde o jinou ulici. Vedení města počítá s tím, že nový systém může mít pro obyvatele i nevýhody.

Pokud budou místa v konkrétní ulici obsazená, budou moci zaparkovat jinde v zóně, ovšem dál od svého domu. Cena rezidentní karty 1 200 korun na rok. Obdobou rezidentní karty je abonentní karta, kterou si mohou koupit firmy, které v příslušných oblastech sídlí. Ta je ale podstatně dražší, její cena je 12 tisíc korun na rok.

Na nové dopravní značení město vyhradilo 700 tisíc korun, v této částce je zahrnuta i potřebná obnova současného vodorovného značení. Město postupně vyměňuje také parkovací automaty, z 23 jich je aktuálně 14 nových. Za hodinu parkování v centru města zaplatí návštěvních 30 až 40 korun podle lokality.

zdroj: ČTK
Spustit audio