V Mariánských Lázních začnou fungovat adaptační skupiny pro ukrajinské školáky

Víc než 250 maminek a dětí z Ukrajiny se sešlo v aule Základní školy JIH v Mariánských Lázních. Zástupci mateřských, základních i středních škol jim předali potřebné informace o tom, jak a kdy můžou jejich děti nastoupit do českých škol.

Do Mariánských Lázních přišlo od začátku ruské invaze na Ukrajinu víc než jeden tisíc lidí. Velkou část z nich tvoří děti. Ty ale zatím do škol v této části regionu nechodí. Základní školy mají totiž plné kapacity a studiu na středních školách brání jazyková bariéra.

Dobrovolný svazek obcí Mariánskolázeňsko proto připravil společné setkání, kde dětem nabídl adaptační skupiny nebo výuku českého jazyka, aby se do českého vzdělávacího systému mohly co nejdřív zapojit.

Prostory pro adaptační skupiny poskytnou jednotlivé školy. „Minimálně tři skupiny budeme mít v základních školách, ve školních družinách. Dvě až tři skupiny budou v Základní škole Úšovice. A rádi bychom udělali adaptační skupiny i v místě bydliště těch lidí,“ uvedla projektová manažerka dobrovolného svazku obcí Jana Čížková.

Do adaptačních skupin pro děti od 3 do 15 let chce svazek obcí zapojit i rodiče ukrajinských dětí, především učitelky nebo vychovatelky. „Zároveň cílíme i na matky, učitelky a vychovatelky, které s dětmi přišly. Rádi bychom začali hned po Velikonocích,“ dodala Čížková.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio