V Mariánských Lázních našla útočiště už téměř tisícovka ukrajinských uprchlíků

25. březen 2022 08:55

Lázeňské společnosti v Mariánských Lázních už ubytovaly ve svých léčebných zařízeních stovky válečných uprchlíků. Situaci zatím zvládají díky státní podpoře i příspěvkům sponzorů.

„Pomoc hlavně ze začátku byla úplně úžasná. Dřív, než vláda začala uvažovat o nějakých příspěvcích na ubytování, místní hoteliéři ubytování pro uprchlíky nabídli,“ potvrdil pomoc starosta Martin Kalina z Pirátské strany. Ukrajinské ženy s dětmi našly útočiště například v lázeňských domech společnosti OREA.

„Celkové náklady na péči o 150 uprchlíků je dva a čtvrt milionu korun měsíčně, ale podařilo se nám získat kromě dotacích od státu, které činí něco přes milion korun měsíčně, zbytek ze soukromých zdrojů,“ uvedl ředitel společnosti OREA Tomáše Abazita.

Podle něj se jeho firma v současné době nechystá běžence stěhovat do levnějšího ubytování. Regionální firmy by podle něho měly být natolik silné, aby mimořádné náklady dokázaly zajistit ze státních i sponzorských příspěvků.

Další ženy, děti a seniory ubytovala v lázeňské metropoli společnost Ensana. I její představitelé pokrývají nálady na pobyt běženců díky městu a státu. Hlásí se i soukromé firmy. Ředitel společnosti Karel Kalivoda ale přiznává, že více než současných 417 lidí zatím ubytovat nemůže: „Kapacity potřebujeme už využít pro komerční účely, abychom byli schopni mít pro naše zaměstnance práci, potřebujeme mít tržby a pokrýt svoje náklady.“

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio