V Manském dvoře nedaleko Chebu dokončili obnovu regionálního muzea

14. červen 2021 08:55

Desítky nových exponátů, osvětlené vitríny, tematická místnost věnovaná hradu Kynžvart. Tak vypadá regionální muzeum v Manském dvoře u Dolního Žandova. Jeho majitelé v návaznosti na postupné rozvolňování mohli konečně otevřít.

Manský Dvůr nedaleko Chebu patřil od 13. století do soustavy místních opevněných sídel. Postupně se z něj stal velkostatek a následně pension. V hrázděných domech teď ale turisté najdou i soukromé regionální muzeum. Vzniklo už před dlouhými 15 roky, aby upozorňovalo na pohnutou historii česko-německého pohraničí.

Manský dvůr u Chebu

V posledních dvou letech se toho ale v interiéru někdejšího velkostatku hodně změnilo. Výstava dobové techniky, vybavení statků, zbytků letadel a dalších nálezů – to všechno dostalo nový řád. V místnostech jsou teď nové popisky exponáty i osvětlené vitríny. 

„Návštěvníci zde mohou vidět například exponát, který byl nalezen na hradě Kynžvart. Většina lidí ví o zámku, ale neví, že nad ním byl podstatně starší hrad,“ říká majitel muzea Marek Babuška. Zmiňovaným exponátem je řetěz z padacího mostu. Ten otvíral vstup do hradu.

Regionální muzeum v Manském dvoře je součástí pensionu. Vstupné do expozice je dobrovolné.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio