V Liticích vzniká hřiště na pozemní hokej s unikátní umělou trávou

11. listopad 2018 06:41

Chtít to nejlepší hřiště není jen tak. Přesvědčili se o tom třeba pozemní hokejisté z Plzně Litic. Kvůli jejich přání, mít sešívaný a nikoliv lepený umělý povrch, řešil jejich výběrové řízení dokonce Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Komplikace nakonec Litičtí sportovci ustáli, i přesto, že museli nakonec vyhlásit druhé výběrové řízení a stavba se prodražila, s odbornou firmou se nakonec domluvili, a v září se začalo stavět. Teď už je položená i nová umělá tráva. Na stejném povrchu se hrál třeba olympijský turnaj v Riu de Janeiro. V České republice ho budou mít pouze v Liticích.

„Šijeme ten trávník k sobě. Je to vůbec nejvyšší kvalita, jaká je na dostupná trhu. Vzhledem k tomu, že je zima, musíme trávník kropit, aby nám nepraskaly šicí jehly. Když je spoj hotový musí se ještě zamést speciálním elektrickým strojem. Poté co došijeme postranní čáry, začneme zafixovávat travního koberec do drenáže, zameteme spoje a vyřízneme lajny,“ popsal jeden z pracovníků zhotovitelské firmy.

Litickým můžete pomoci i Vy

Pozemní hokejisté z Litic dělají pro své hřiště první poslední. Pomoci jim ale může každý. Třeba tím, že navštíví vybrané plzeňské restaurace.

„Máme restaurace, kde jsou naše lístečky. Lidé, kteří se tam najedí, tak část zisku, jde i nám. Platíme příspěvky a vyhlásili jsme veřejnou sbírku. Dokonce jsme si vymysleli akci 1000 x500 korun, protože si myslíme, že tu pětistovku soustu z nás v dnešním světě tolik nepostrádá. Nám v konečném důsledku hodně pomůže, abychom žádný dluh neměli, nebo jsme ho měli malý. Teď jsme ho srazili zhruba k milionu a snažíme se dál,“ vysvětlil Tomáš Levý z klubu pozemního hokeje Plzeň Litice.

Kromě hřiště se dostavuje také zázemí. Na stávající budově vznikne multifunkční nástavba. „Budova se rozroste zhruba o jednu třetinu. Budou tu tři nové místnosti, které poslouží jako zázemí při turnajích a jako sklad. Vznikne také zajímavý ochoz do písmene L. Odtud bude výborný výhled na hřiště s ideálními podmínkami pro natáčení zápasů,“ doplnil Tomáš Levý.

Cena kompletní rekonstrukce hřiště činí 16 milionů korun. Z toho 8,5 milionu byla dotace z Ministerstva školství, 3 milionu dalo město Plzeň, téměř 1,5 milion věnoval Plzeňský kraj, 1 milion investovala místní obec a 750 tisíc si sehnali sami sportovci. Vzhledem k tomu, že vybraná částka zcela nepokrývá konečnou sumu, musí podle Tomáše Levého Litičtí pozemní hokejisté shánět peníze dál.

autoři: Jan Markup , jik