V Liberci začal fungovat první úsekový radar. Okamžitou i úsekovou rychlost měří na silnici k Ještědu

5. duben 2024 15:59

Dodržování maximální povolené rychlosti 50 kilometrů v hodině začal v Liberci měřit úsekový radar. Jde o první místo, kde bude magistrát nedodržení rychlosti pokutovat. Do budoucna by ve městě měly přibýt i další takové radary.

Kde radar měří

Dvě zařízení město Liberec umístilo do ulice Dubice, která vede směrem k Ještědu a tramavjové točně v Horním Hanychově. Měří okamžitou i úsekovou rychlost, a to v obou směrech. V ostrém provozu jsou od začátku dubna. V úseku je rovina a řidiči tam podle magistrátu často povolenou rychlost překračují. Ukázalo to i zkušební měření.

„V době testovacího provozu, což bylo v průběhu čtrnácti dnů v březnu, radary zaznamenaly 3300 přestupků. Takže na tom je vidět, že to místo je zvoleno správně, že je to opravdu místo, kde dochází k porušování pravidel,“ uvedl liberecký primátor Jaroslav Zámečník ze Starostů pro Liberecký kraj.

Přestupky bude automaticky vyhodnocovat nově pořízený počítačový systém, který taky určí výši pokuty. Podle Zámečníka ovšem není cílem vedení města vybírat peníze na pokutách, ale zvýšit bezpečnost v oblasti.

Budou ve městě další nové radary?

Magistrát dostal od městské policie vytipovaných deset míst, kde by bylo měření rychlosti potřeba. Radar by tak mohl přibýt v ulicích Puškinova, Lukášovská, Hejnická a Švermova. Další místa jsou v blízkosti škol, konkrétně v ulicích Dobiášova, Letná, Vrchlického, Česká, Generála Svobody a Husova. Podle primátora taky Ředitelství silnic a dálnic letos plánuje umístit radary na průtah městem. Provoz by měl zajistit liberecký magistrát.

Budou radary i v obcích okolo Liberce?

V příštím týdnu bude primátor jednat s obcemi z okolí Liberce. Na programu je podle něj mimo jiné i měření rychlosti. Musí se ale vyjednat podmínky spolupráce, tedy kdo radary dodá a zaplatí. Město Liberec je podle primátora připravené zpracovávat výstupy a veškerou agendu. V minulosti měly o radary zájem například Hodkovice nad Mohelkou nebo Chrastava.

Spustit audio

Související