V Liberci připravují expozici k 90. výročí lanovky na Ještěd. K vidění budou i dvě původní kabiny, které od sebe dělí 40 let

10. září 2023 13:20

Liberecké Severočeské muzeum koupilo od Českých drah kabinu lanovky na Ještěd. Její provoz ukončila v říjnu 2021 tragická nehoda. Nyní tento exponát a další artefakty zapůjčily dlouhodobě nedalekému Technickému muzeu, protože pro tak velké exponáty nemají místo.

Laminátovou kabinu z roku 1973 koupilo od Českých drah Severočeské muzeum a dlouhodobě ji zapůjčí do nedalekého Technického muzea

Obě muzea teď společně připravují expozici věnovanou lanovce na Ještěd, která letos oslaví 90 let od svezení prvního cestujícího. Součástí výstavy budou dvě historické kabiny - laminátová z roku 1973, která sloužila jako náhradní, a plechová z roku 1933. Starší je poškozená a částečně zkorodovaná, po vyřazení z provozu z ní totiž byl včelín.

Původní ocelová kabina lanovky na Ještěd z roku 1933 sloužila po vyřazení provozu jako včelín

„My bychom ji chtěli zrestaurovat. Dokonce přemýšlíme, že bychom jí nechali zrestaurovat z poloviny, nebo ze dvou třetin, a jednu polovinu, nebo třetinu, bychom zachovali v tom autentickém stavu toho včelína,“ přiblížil úvahy muzejníků zástupce ředitele Severočeského muzea Ivan Rous.

Muzeum teď čeká na vhodné dotační tituly, aby jí nechalo zrestaurovat. Pokud vše půjde podle plánu, expozice by mohla být hotová na konci listopadu. 

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související