V Letohrádku zní hudba letokruhů a umírá malý námořníček

7. září 2021 10:35

Ostrovský Letohrádek zaplnily reliéfy, smaltové práce, obrazy a Multimediální interaktivní slabikář malířky a sochařky Aleny Kupčíkové. Spolu s její výstavou můžete vidět i cyklus koláží Adolfa Hoffmeistera.

Zatímco někteří lidé se na sociálních sítích chlubí svými módními kreacemi a využívají programy na vylepšení svých snímků, Alena Kupčíková na oválných plochách ukazuje třeba lidi v koupelně při ranní hygieně. „Myslím si, že dneska dávají lidi na Instagram šílený věci, fotí se na toaletě a tak. Já jsem ale chtěla upozornit na intimitu. Zaznamenávám něco, co je skryté. Jako třeba hudbu z letokruhů, kterou mohou návštěvníci na výstavě slyšet,“ popsala svou práci Alena Kupčíková.

K vidění je v Ostrově i Kupčíkové Multimediální interaktivní slabikář a testy pro prevenci a možné odhalení počátečních problémů se psaním a čtením pro děti od 4 let, za který získala zlaté medaile od Číny až po Českou republiku.

Dobrodružství malého námořníčka

Spolu s výstavou Aleny Kupčíkové můžete vidět v ostrovském Letohrádku i cyklus koláží Adolfa Hoffmeistera nazvaný Dobrodružství malého námořníčka. „Dobrodružství je celkem devět, v osmi z nich námořníček vždycky na konci zemře, tak aby se mohl na začátku nového dobrodružství narodit. Pouze poslední příběh, jehož smyslem je krásný život, vyznívá i přes svůj sarkastický podtón optimističtěji,“ popsala kurátorka Hoffmeisterovy práce Anna Habánová s tím, že jednotlivé děje jsou zaměřeny na mezilidské vztahy, civilizační a geopolitické otázky, osud a postavení jedince ve společnosti.

Dobrodružství mohou návštěvníci vidět jak na kresbách, tak na doprovodném filmu, který namluvil Jiří Suchý. Ke kresbám, dokládajícím velikou zručnost a osvojení techniky koláže  jsou určeny doprovodné texty.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio