V Letním kině vznikne hudební klub. Karlovy Vary připravují projekt na jeho obnovu

13. srpen 2019 14:00

Masivní dřevěné podpěry, vyklízení sutě a pozůstatků hudebního klubu z devadesátých let. Tak to v současnosti vypadá v areálu Letního kina v Karlových Varech.

Vedení města zahájilo přípravné práce pro plánovanou rekonstrukci. Na té se domluvilo s budoucím provozovatelem, který by chtěl právě hudební klub obnovit. „V 90. letech se v podzemních prostorách chystal do provozu klub Cinema. Byla to poměrně známá záležitost mezi tehdejšími teenagery. Byl v provozu do konce 90. let,“ zavzpomínal pamětník Jan Kopál, zástupce karlovarského magistrátu.

Nové vedení města původně do oprav kina investovat nechtělo. Pro rozlehlý prostor totiž nemělo využití. To se ale změnilo díky inciativě místních obyvatel. V současné době tak město pořizuje projektovou dokumentaci.

Znovuoživení

Budoucím provozovatelem areálu je Tomáš Procházka z Karlových Varů. Podle něj zaujal vedení města svým návrhem na oživení jedinečného amfiteátru. Návštěvníky chce totiž přilákat na hudební klub. „Akce pro několik tisíc lidí je v prostoru, kde to už nějakou dobu nefunguje, těžké oživit. Je to náš cíl, ale myslím si, že by se tím nemělo začínat. Přišel jsem s tím, že by bylo perspektivnější oživit prostory bývalého hudebního klubu a naučit sem lidi zase chodit,“ uvedl Procházka.

Prostor pod podiem v současnosti zajišťují masivní dřevěné podpěry. Statiku objektu narušily úpravy podia v předchozích letech, kdy se na původní konstrukci z padesátých let minulého století pokládaly další izolační vrstvy. Jeho oprava a odlehčení je tedy nyní nejpodstatnější.

Tomáš Procházka plánuje ve spolupráci s městem i drobné úpravy historického areálu. Například vybudování zcela nového vstupu do hudebního klubu. Celý areál by se měl znovu zpřístupnit příští rok v létě, při konání mezinárodního filmového festivalu. Do té doby ale musí být Letní kino opravené.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio

Související